Lubicie ciastka WZ? Ja bardzo!
Dziś mam dla Was przepis inspirowany własnie tymi słodkimi wypiekami!
Delikatne, czekoladowe ciasto pokryte lekkim jak chmurka i puszystym kremem mascarpone i galaretką tworzy fantastyczną, słodką całość, której żaden łasuch się nie oprze!
Ciacho idealne do kawki, na rodzinne przyjęcia i imprezy.
Zróbcie, a nie pożałujecie!
Daję słowo!
SKŁADNIKI:
( 22×28 )
CZEKOLADOWY BISZKOPT:
* jajka – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 2/3 szkl
* kakao – 1 czubata łyżka
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
KREM:
* mascarpone – 350 g
* śmietana 36% – 500 ml
* cukier puder – 3 łyzki
DODATKOWO:
* galaretka truskawkowa – 2 op
* czekolada – 5 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Galaretki zalewamy 2 szklankami wrzątku, wylewamy na blachę, odstawiamy do całkowitego stężenia ( najlepiej na noc ).
BISZKOPT CZEKOLADOWY:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, a następnie wlewamy po 1 żółtku miksując na najmniejszych obrotach.
Do puszystej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia kakao i delikatnie, ale dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wylewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30 minut.
Po tym czasie wrzucamy o podłogę, studzimy i kroimy na 2 blaty.
KREM MASCARPONE:
Serek i śmietankę wkładamy do miski, miksujemy na gęsty, dobrze ubity krem,
Ok. 1/3 wykładamy na biszkopt, wyrównujemy a następnie układamy pokrojoną w kostkę galaretkę.
Przykrywamy pozostałym kremem, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem ciasta, dociskamy i wkładamy do lodówki.
Posypujemy cukrem pudrem i tartą czekoladą i zajadamy!
Smacznego!
1 Comment
Justyna
23 listopada 2017 at 09:40Proste i zaskakująco smaczne!