CIASTO UCIERANE Z MASŁEM ORZECHOWYM I ORZECHAMI

Uwielbiam masło orzechowe i to to już chyba wszyscy wiecie!

Na kanapki, do tostów, gofrów, pancakes, koktajli i ciast.

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto ucierane z masłem orzechowym, kruszonką i orzechami laskowymi.

Błyskawiczne do zrobienia i mega mega pyszne!

Świetnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy albo mlekiem.

Koniecznie spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

( duża blacha – ok. 25×28 )

*mąka pszenna – 420 g

*jajko – 3 szt

*cukier biały lub brązowy – 200 g

* masło orzechowe – 230 g

*masło min. 82% ( miękkie ) – 110 g

*proszek do pieczenia – 1 pełna łyżeczka

*mleko 2% – 250 ml

*ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka

*orzechy laskowe – 1 szkl

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Miękkie masło miksujemy z masłem orzechowym, mąką i cukrem – ma powstać sypka kruszonka.

Szklankę kruszonki odkładamy, do reszty dodajemy proszek do pieczenia, mleko i wanilię.

Wbijamy po jednym jajku cały czas miksując.

Wrzucamy pokrojone orzechy, mieszamy, wylewamy na blachę.

Pieczemy ok. 35-40 minut w 180C z termoobiegiem.

Smacznego!