Uwielbiam masło orzechowe i to to już chyba wszyscy wiecie!
Na kanapki, do tostów, gofrów, pancakes, koktajli i ciast.
Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto ucierane z masłem orzechowym, kruszonką i orzechami laskowymi.
Błyskawiczne do zrobienia i mega mega pyszne!
Świetnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy albo mlekiem.
Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
( duża blacha – ok. 25×28 )
*mąka pszenna – 420 g
*jajko – 3 szt
*cukier biały lub brązowy – 200 g
* masło orzechowe – 230 g
*masło min. 82% ( miękkie ) – 110 g
*proszek do pieczenia – 1 pełna łyżeczka
*mleko 2% – 250 ml
*ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
*orzechy laskowe – 1 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Miękkie masło miksujemy z masłem orzechowym, mąką i cukrem – ma powstać sypka kruszonka.
Szklankę kruszonki odkładamy, do reszty dodajemy proszek do pieczenia, mleko i wanilię.
Wbijamy po jednym jajku cały czas miksując.
Wrzucamy pokrojone orzechy, mieszamy, wylewamy na blachę.
Pieczemy ok. 35-40 minut w 180C z termoobiegiem.
Smacznego!
