Uwielbiam masło orzechowe i to to już chyba wszyscy wiecie!
Na kanapki, do tostów, gofrów, pancakes, koktajli i ciast.
Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto ucierane z masłem orzechowym, kruszonką i orzechami laskowymi.
Błyskawiczne do zrobienia i mega mega pyszne!
Świetnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy albo mlekiem.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( duża blacha – ok. 25×28 )
*mąka pszenna – 420 g
*jajko – 3 szt
*cukier biały lub brązowy – 200 g
* masło orzechowe – 230 g
*masło min. 82% ( miękkie ) – 110 g
*proszek do pieczenia – 1 pełna łyżeczka
*mleko 2% – 250 ml
*ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
*orzechy laskowe – 1 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Miękkie masło miksujemy z masłem orzechowym, mąką i cukrem – ma powstać sypka kruszonka.
Szklankę kruszonki odkładamy, do reszty dodajemy proszek do pieczenia, mleko i wanilię.
Wbijamy po jednym jajku cały czas miksując.
Wrzucamy pokrojone orzechy, mieszamy, wylewamy na blachę.
Pieczemy ok. 35-40 minut w 180C z termoobiegiem.
Smacznego!
5 komentarzy
K.M.
20 października 2017 at 16:26Przepis super, tylko zastanawiam się czy aż prawie dwie szklanki cukru trzeba dodać?
Ostra na Słodko
20 października 2017 at 16:28O Matko, dobrze, że zauwazyłaś! :D 200 g ma być – 1 szkl i to jest koniecznie , bo masło orzechowe bez cukru.
Ale by była cukrzyca po tych 2 szklankach :D
Magda
21 października 2017 at 14:38Czy ciasto miało wyjść wilgotne i lekko zakalcowate czy coś zrobiłam nie tak i wyszedł faktycznie zakalec? Dałam pół na pół mąkę zwykła i razowa, czyżby dlatego?
Pozdrawiam
Amazonka
16 lutego 2018 at 17:21A kiedy dodaje się te kruszonkę ze szklanki??
Ostra na Słodko
16 lutego 2018 at 17:29O kurde , faktycznie nie dopisałam :D
Na gore, przed pieczeniem.