Dawniej było tak, że wszelkiego rodzaju pulpeciki i klopsiki kojarzyły się wielu ze szpitalnym jedzeniem.
Dziś wracają do łask i goszczą w menu najlepszych restauracji.
Na blogu też musiały zagościć!
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, lekkie drobiowe meatballsy zapiekane ze świeżą chrupiącą cukinią oraz dużą ilością mojego ulubionego sera Bursztyn o lekko pikantnym smaku.
Smakują genialnie!
Są fantastycznym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie!
Spróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI:
* mięso z indyka ( świeżo zmielone ) – 500 g
* ser żółty BURSZTYN Skarby Serowara – 250 g
* biała cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* bułka kajzerka – 1 szt ( + mleko do namoczenia )
* duże jajko – 1 szt
* sól, pieprz, cząber
* świeży koperek
* świeża chili
* mąka pszenna do obtoczenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mięso z indyka drobno mielimy, dodajemy bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz jajko.
Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy – sól, pieprz, cząber oraz chili i posiekany koperek.
Wszystko razem wyrabiamy na gładką masę ( w razie potrzeby dodajemy odrobinę bułki tartej ).
Formujemy klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i wstawiamy do chodzenia na ok. 10 minut.
Po tym czasie gotujemy w dużej ilością osolonej wrzącej wody przez ok. 15 minut.
Po obgotowaniu układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojoną w księżyce cukinię i posypujemy dużą ilością startego sera.
Zapiekamy przez ok. 10 minut / 160C
Podajemy gorące!
No Comments