Połączenie sernika z ciastem czekoladowo – kakaowym = zawsze idealne!
Dzis mam dla Was przepis na jedno z ulubionych ciast mojej mamy – ciasto zwane potocznie poduszkowiec albo ciasto poduszeczki.
Wygląda obłędnie , a jest niesamowicie łatwe do zrobienia!
Łatwiejsze niż się wydaje!
Ciasto smakuje fantastycznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( blacha 28×34 )
CIASTO KAKAOWE:
* jajko – 5 szt
* mąka pszenna – 220 g
* drobny cukier – 180 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* olej – 125 ml
* kakao – 2 lyzki
* woda – 125 ml
MASA SEROWA:
* ser 3 x mielony ( może być z wiaderka ) – 500 g
* budyń waniliowy – 1 op
* cukier – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy wodę, olej – cały czas miksujemy.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao,mieszamy wylewamy na blachę wyłożoną paierem do pieczenia i delikatnie wysmarowaną olejem.
Ser miksujemy z cukrem odraz budyniem, wkładamy do worka cukierniczego.
Na ciasto kakaowe wyciskamy cienkie paski tworząc kratę.
Pieczemy ok. 40 minut / 180C.
Smacznego!
1 Comment
Magda
18 grudnia 2017 at 09:27Czy można zrobić z 1kg sera dając podwójnie cukier i budyn??