Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, w związku z czym zapewne i Wy niedługo zaczniecie poszukiwania świątecznych inspiracji.
Dziś słodkości nie będzie, ale za to mam dla Was pomysł na pyszny obiad inspirowany wspomnieniami z moich dziecięcych lat.
Cała rodzina na Święta albo rodzinne obiady zawsze domagała się schabu marynowanego w majonezie z cebulą,, który robiła mama i babcia.
Następnie pieczono go w całości albo w plastrach, z dużą ilością dobrego, wiejskiego masła i jeszcze większą ilością cebuli.
Czasami rozbijały i panierowały w bułce tartej smażąc później jak tradycyjne schabowe.
Stało się to już taką naszą rodzinną tradycją i dlatego nikt nie objadał się rano woląc na obiad wziąć dokładkę!
I te dokładki zawsze były!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny, pieczony schab inspirowany właśnie wspomnieniami z dzieciństwa.
Marynowany w majonezie z dużą ilością cebuli, czosnku oraz ziół i aromatycznych przypraw.
Po upieczeniu smakuje fenomenalnie!
Jest niesamowicie soczysty i delikatny!
Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. kolację na ciepło.
Pokrojony w cieniutkie plasterki świetnie zastąpi wędlinę na kanapki.
Ja go uwielbiam!
Gwarantuję, że Wy też się zakochacie!
Ps. Majonez Kielecki tradycyjnie towarzyszył nam w kuchni od zawsze.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
SCHAB:
* schab bez kości – ok. 1 kg
* Majonez Kielecki – 4 łyżki
* biała cebula – 3 szt
* świeży czosnek – 2 ząbki
* świeży rozmaryn
* papryczka chili
* pieprz czarny świeżo mielony
* papryka ostra wędzona
* sól
COLESŁAW:
* biała kapusta – 1 mała główka
* cebula – 1 szt
* marchew – 1 szt
* Majonez Kielecki – 6-7 łyżek
* mleko – 0,5 szkl
* cukier puder – 4 łyżeczki
* sok z cytryny – 3 łyżki
* sól, pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
COLESŁAW:
Warzywa szatkujemy, zalewamy sosem zrobionym z majonezu, mleka, cukru pudru i soku z cytryny.
Doprawiamy do smaku, wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
SCHAB:
Schab czyścimy.
Posiekaną drobno cebulę oraz czosnek mieszamy z majonezem, solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz świeżym rozmarynem i odrobiną posiekanej chili.
Dokładnie nacieramy mięso ( obficie ) i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej – tym smak będzie intensywniejszy ).
Po zamarynowaniu układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania razem z ziemniakami.
Pieczemy do miękkości ( zależy od grubości schabu ) – ok. 70-80 minut w 180C.
Podajemy na gorąco z pieczonymi ziemniakami oraz surówką coleslaw z białej kapusty.
Przepis powstał we współpracy z marką WSP “SPOŁEM” KIELCE
2 komentarze
Asia
21 grudnia 2017 at 17:18Jak pieczemy bez rekawa to nie wychodzi suche mięso? Czy może w naczyniu żaroodpornym przykryte ? Mam zamiar upiec na Święta chyba że wrzucisz schab ze śliwką ☺
Ostra na Słodko
21 grudnia 2017 at 17:20Abslutnie nie wychodzi suche mięso, ale tak jak piszesz polecam wtedy w naczyniu zaroodpornym – wychodzi obłędne!