PIECZONY SCHAB, ZIEMNIAKI I COLESŁAW – wspomnienie smaków dzieciństwa!

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, w związku z czym zapewne i Wy niedługo zaczniecie poszukiwania świątecznych inspiracji.

Dziś słodkości nie będzie, ale za to mam dla Was pomysł na pyszny obiad inspirowany wspomnieniami z moich dziecięcych lat.

Cała rodzina na Święta albo rodzinne obiady zawsze domagała się schabu marynowanego w majonezie z cebulą,, który robiła mama i babcia.

Następnie pieczono go w całości albo w plastrach, z dużą ilością dobrego, wiejskiego masła i jeszcze większą ilością cebuli.

Czasami rozbijały i panierowały w bułce tartej smażąc później jak tradycyjne schabowe.

Stało się to już taką naszą rodzinną tradycją i dlatego nikt nie objadał się rano woląc na obiad wziąć dokładkę!

I te dokładki zawsze były!

Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny, pieczony schab inspirowany właśnie wspomnieniami z dzieciństwa.

Marynowany w majonezie z dużą ilością cebuli, czosnku oraz ziół i aromatycznych przypraw.

Po upieczeniu smakuje fenomenalnie!

Jest niesamowicie soczysty i delikatny!

Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. kolację na ciepło.

Pokrojony w cieniutkie plasterki świetnie zastąpi wędlinę na kanapki.

Ja go uwielbiam!

Gwarantuję, że Wy też się zakochacie!

Ps. Majonez Kielecki tradycyjnie towarzyszył nam w kuchni od zawsze.

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

SCHAB:

* schab bez kości – ok. 1 kg

* Majonez Kielecki – 4 łyżki

* biała cebula – 3 szt

* świeży czosnek – 2 ząbki

* świeży rozmaryn

* papryczka chili

* pieprz czarny świeżo mielony

* papryka ostra wędzona

* sól

COLESŁAW:

* biała kapusta – 1 mała główka

* cebula – 1 szt

* marchew – 1 szt

* Majonez Kielecki – 6-7 łyżek

* mleko – 0,5 szkl

* cukier puder – 4 łyżeczki

* sok z cytryny – 3 łyżki

* sól, pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

COLESŁAW:

Warzywa szatkujemy, zalewamy sosem zrobionym z majonezu, mleka, cukru pudru i soku z cytryny.

Doprawiamy do smaku, wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

SCHAB:

Schab czyścimy.

Posiekaną drobno cebulę oraz czosnek mieszamy z majonezem, solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz świeżym rozmarynem i odrobiną posiekanej chili.

Dokładnie nacieramy mięso ( obficie ) i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej – tym smak będzie intensywniejszy ).

Po zamarynowaniu układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania razem z ziemniakami. 

Pieczemy do miękkości ( zależy od grubości schabu ) – ok. 70-80 minut w 180C.

Podajemy na gorąco z pieczonymi ziemniakami oraz surówką coleslaw z białej kapusty.

Przepis powstał we współpracy z marką WSP „SPOŁEM” KIELCE

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Asia
    21 grudnia 2017 at 17:18

    Jak pieczemy bez rekawa to nie wychodzi suche mięso? Czy może w naczyniu żaroodpornym przykryte ? Mam zamiar upiec na Święta chyba że wrzucisz schab ze śliwką ☺

    • Reply
      Ostra na Słodko
      21 grudnia 2017 at 17:20

      Abslutnie nie wychodzi suche mięso, ale tak jak piszesz polecam wtedy w naczyniu zaroodpornym – wychodzi obłędne!

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress