Drożdżowe wypieki uwielbiam zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej!
Dziś przygotowałam dla Was przepyszne paszteciki z dodatkiem czerwonej soczewicy, grzybów i sera.
Idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej!
Smakują niesamowicie!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 500 g
* świeże drożdże – 25 g
* mleko – 500 ml
* olej – 60 ml
* jajko – 1 szt ( + 1 do posmarowania )
* cukier – 1 łyżka
* sól – 1 łyżeczka
NADZIENIE:
* czerwona soczewica – ok. 200 g
* grzyby ( u mnie pieczarki + ugotowane wcześniej grzyby suszone ) – ok. 250 g
* duża cebula – 2 szt
* ser GOUDA Serenada – 300 g
* masło klarowane
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
ZACZYN:
CIASTO:
Drożdże mieszamy z 1/4 szkl ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy szczelnie folią, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy zaczyn, mieszamy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto.
Odstawiamy przykrytye na ok. godzinę – ciasto musi podwoić objętość.
FARSZ:
Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Oczyszczone grzyby drobno siekamy, podsmażamy na maśle z dodatkiem posiekanej cebuli – do miękkości.
Mieszamy z soczewicą, studzimy.
CAŁOŚĆ:
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt, kroimy na 3-4 paski.
Na każdy wyciągamy farsz, sklejamy boki, kroimy na paszteciki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, odstawiamy na ok. 20 minut.
Pieczemy ok. 20-25 minut w 200C.
Ok. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy dużą ilością startego sera!
Smacznego!
1 Comment
Ola
3 czerwca 2018 at 08:03Muszę spróbować, smakowicie wygląda ;-)))