Zima to taki nostalgiczny czas, kiedy zamiast szaleć do późna “na mieście” mam ochotę zjeść pyszną kolację, a potem włączyć ulubiony film, rozpalić kominek, owinąć się miękkim kocem i wtulić w ukochaną osobę z kieliszkiem wina w ręku.
Założę się, że w tym całym “romantyzmie” nie jestem sama i wiele z Was robi, albo ma ochotę zrobić dokładnie to samo.
A co na takiej romantycznej kolacji podać do jedzenia?
Ja stawiam na lubianą przeze mnie kuchnię włoską i zapraszam m.in na genialne Arancini – pyszne, chrupiące kule ryżowe z aromatycznym nadzieniem.
Podane z sosem pomidorowym i lekką, świeżą sałatką z rukoli tworzą cudowną całość, której żaden zakochany łasuch się nie oprze.
Na deser pistacjowe tiramisu, a do picia znany i lubiany Grzaniec Galicyjski.
Do wyboru mamy aż 3 rodzaje – Klasyczny, Miodowy albo Bezalkoholowy.
Idealny dodatek do romantycznego wieczoru!
Brzmi pysznie!
I smakuje rewelacyjnie!
Zobaczcie!
SKŁADNIKI:
* ryż arborio – 1 szkl
* pomidor – 1 szt ( sparzony, obrany )
* suszone pomidory – 2 szt
* czosnek – 2 ząbki
* cebula biała – 1 szt
* mięso mielone ( drobiowo-wieprzowe ) – 100 g
* zielony groszek – 250 g
* parmezan – 4 łyżki ( tarty )
* jajko -1 szt
* bułka tarta
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na odrobinie oleju przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek oraz mięso mielone, smażymy ok. 7-8 minut.
Wrzucamy pokrojone suszone pomidory, groszek oraz pokrojonego w kostkę pomidora – dusimy aż woda z pomidorów odparuje, a farsz stanie się gęsty.
Doprawiamy do smaku.
Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodajemy starty parmezan mieszamy.
Na dłoni rozklepujemy porcję ryżu, wkładamy nadzienie i formujemy kulki. Odstawiamy na 10 minut.
Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju na rumiano.
Podajemy ze świeżą rukolą, pomidorkami oraz sosem pomidorowym.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką GRZANIEC GALICYJSKI
No Comments