Na szarlotki i serniki zawsze jest idealna pora!
A szarlotka i sernik połączona w jedną całość to jest dopiero bajka!
Dziś właśnie na takie ciacho mam dla Was przepis!
Delikatne, cytrynowe ucierane ciasto przełożone soczystymi jabłkami i kremową masą serową tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze.
Ciasto bardzo łatwe do zrobienia i niesamowicie pyszne.
Idealne do popołudniowej kawki!
Koniecznie spróbujcie!
Ps. świetnym dodatkiem jest gałka kremowych lodów waniliowych.
SKŁADNIKI:
(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową )
CIASTO CYTRYNOWE:
* masło min 82% – 300 g
* cukier drobny – 230 g
* jajka – 6 szt
* cytryna – 3 szt
* mąka pszenna – 300 g
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
WARSTWA JABŁKOWA:
* jabłka – 1 kg
* rodzynki – 30 g
* masło – 20 g
* cynamon – 1 łyżeczka
WARSTWA SEROWA:
* ser 3 x mielony – 500 g
* cukier – 100 g
* wanilia – 1 laska
* jajko – 2 szt
* budyń waniliowy – 18 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W rondelku roztapiamy masło, dodajmy obrane i pokrojone w plasterki jabłka i rodzynki, podsmażamy aż zmiękną, ale się nie rozpadną.
Dodajemy cynamon, studzimy.
CIASTO CYTRYNOWE:
Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku.
Na koniec wlewamy sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz wsypujemy mąkę przesianą proszkiem do pieczenia.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ok. 3/4 ciasta, układamy plastry jabłek.
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki delikatnie,ale dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na jabłka.
CAŁOŚĆ:
Na masę serową wykładamy resztę ciasta ( może to być kleksami, ciasto i tak się połączy ).
Pieczemy w nagrzanym o 180C piekarniku przez ok. 45 minut.
Całkowicie studzimy, zajadamy!
Smacznego!
1 Comment
Baskasz
21 marca 2021 at 19:40Zrobiłam, pyszna i mimo wielości warstw nie jest trudna. Zastanawiam się czy możnaby zmienić kolejność na dole dać ser, a na górze jabłka…