PIECZONY ROSTBEF NA CHRUPIĄCEJ GRZANCE Z AWOKADO I WARZYWAMI

W ostatnim wpisie przybliżyłam Wam trochę wiedzy o winach i mam nadzieję, że zaraziłam miłością do nich.

Dziś z tej wiedzy postanowiłam skorzystać i z pomocą sommeliera sklepu Winezja.pl dobrałam idealne wino, do wymarzonego, zimowego podwieczorku.

A ochotę miałam na pyszną, soczystą wołowinę!

Upiekłam najlepszej jakości Rostbef zamarynowany wcześniej w musztardzie z rozmarynem i podałam go na świeżo upieczonym, pszennym chlebie z niesamowicie chrupiącą skórą.

Idealnym dodatkiem okazało się awokado, cytrynowo-miętowy majonez i mikro zioła oraz kiełki.

Dzięki tym dodatkom najbardziej proste danie zyskuje niesamowity charakter!

Danie jest świetnym pomysłem zarówno na podwieczorek, jak i romantyczną kolację na ciepło lub imprezowe danie.

Gwarantuję, że goście będą zachwyceni!

Do dania zostało dobrane czerwone, chilijskie wino Ventisquero Grey GCM .

Okazało się niezwykle owocowe i ciepłe, rewelacyjnie kwasowe.

Dominuje smak i zapach owoców jagodowych.

Połączenie okazało się idealne do przygotowanego przeze mnie dania! 

 

SKŁADNIKI:

MIĘSO:

* rostbef sezonowany – 300-400 g

* czosnek – 2 ząbki

* musztarda Dijon – 2-3 łyżki

* świeży rozmaryn – 2-3 gałązki

* olej słonecznikowy – 30 ml

* masło – 1 czubata łyżka

* sól, pieprz

MAJONEZ CYTRYNOWO-MIĘTOWY:

* żółtko – 2 szt

* musztarda stołowa – 2 łyżki

* sok + skórka z cytryny

* świeża mięta

* cukier – 1 płaska łyżeczka

DODATKOWO:

* awokado

* świeże pieczywo

* mikro kiełki, świeże zioła

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Rostbeef myjemy, czyścimy z grubych błon, oprószamy solą i pierzem.

Smarujemy rozgniecionym czosniem, dodajemy  gałązkę rozmarynu i nacieramy musztardą.

Odstawiamy na minimum 15 minut do zamarynowania.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy na rumiano mięso z 2 stron.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 95C i pieczemy z sondą wbitą w mięso do osiągnięcia 56C w rdzeniu mięsa ( ok. 40-50 minut w zależności od wielkości mięsa ).

MAJONEZ CYTRYNOWO-MIĘTOWY:

Żółtko ucieramy z musztardą i sokiem z cytryny.

Cały czas miksując dolewamy olej, aż powstanie gęsty, kremowy majonez.

Dodajemy skórkę cytrynową, sól, pieprz i rozgniecioną w moździerzu miętę.

CAŁOŚĆ:

Upieczone mięso kroimy w cieniutkie plastry, podajemy na gorącym, grillowanym chlebie z pokrojonym cieniutko awokado i majonezem.

Dekorujemy mikro-kiełkami i ziołami.

Zajadamy na ciepło!

Smacznego!

Ps. Wino zdobyło 93 punkty w rankingu Wine & Spirits Magazine – gorąco polecam!

Zdecydowanie trafiło w mój i domowników gust.

Trafia na listę ulubionych i z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na stole.

W weekend planuję obiad dla rodziny: pieczona polędwicę wołową z ciemnym, aromatycznym sosem, pieczonymi ziemniakami i szparagami.

Myślę, że będzie się świetnie komponować!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress