Robiliście kiedyś ciasta na kefirze?
Jeśli nie to najwyższa pora!
Takie ucierane na kefirze ciasta na bardzo delikatne, puszyste i wilgotne.
Świetnie komponują się z każdymi sezonowymi owocami – jabłkami , truskawkami, borówkami czy tez brzoskwiniami.
Robi się je błyskawicznie i nieziemsko smakują – najlepiej prosto z piekarnika.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 22cm )
* kefir – 400 g
* jajko – 3 szt
* cukier drobny – 1 szkl
* olej – 0,5 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* jabłka – ok.300 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukier ubijamy z jajkami, dodajemy kefir i olej, mieszamy.
Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.
Owoce myjemy , kroimy na kawałki.
Ciasto wylewamy na blachę, przez sitko posypujemy bułką tartą, układamy jabłka.
Pieczemy ok. 45 minut w 180C.
3 komentarze
Lesia
23 września 2018 at 14:23Napewno nie jest to przepis na 22 cm tortownicę… Dałam do takiej 26 cm i i tak było wysoko ciasto… Piec trzeba conajmniej raz dłużej i na koniec wyszedł zakalec! Do bani ten przepis…
Ostra na Słodko
23 września 2018 at 14:39Ciasto widoczne na zdjęciu jest przygotowane w formie 22 cm ( gdyby tak nie było – napisałabym inny rozmiar tortownicy ).
Zakalec, który Ci wyszedł nie jest spowodowany „do bani przepisem”, ale niezastosowaniem się do postawowych zasad przygotowania ciasta ucieranego.
Alb zbyt długo mieszałaś, albo składniki nie były w temp. pokojowej, albo piekarnik nie był dostatecznie nagrzany itd ….
Agata
15 kwietnia 2021 at 14:38To ciasto jest genialne! Delikatne, wilgotne, idealnie słodkie, no po prostu pyszne. Wszystkim smakowało, a zniknęło zanim dobrze zdążyło przestygnąć :D