SCONES Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

Wielokrotnie Wam już pisałam, że uwielbiam celebrować śniadania!

I to nie tylko w weekendy!

Dziś na śniadanie przygotowałam dla Was pyszne bułeczki – scones z czekoladą i orzechami.

Bo jak śniadania – to zdecydowanie na słodko!

Świetnie smakują zarówno solo ( a najlepiej prosto z pieca! ), jak i z ulubionymi dodatkami.

Dżem, marmolada, powidła, twarożek …. a dla tych, którzy lubią kombinować i nie boją się odważnych połączeń – polecam kozi ser!

Smakują fenomanalnie!

Spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

( ok. 10-12 szt )

SCONES:

* mąka pszenna – 400 g

* zimne masło – 80 g

* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

* cukier – 80 g

* sól – 1 duża szczypta

* jajko – 2 szt

* mleko – ok. 100 ml

* mleczna i biała czekolada – 100 g

* orzechy laskowe – 1 duża garść

LUKIER:

* cukier puder -1,5 szkl

* sok z cytryny – 3 łyżeczki

* białko ( z wyparzonego jajka )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SCONES:

Mąkę pszenna, proszek do pieczenia, cukier i sól przesiewamy.

Dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę, wyrabiamy palcami do połączenia.

W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem.

Do płynu wsypujemy suche składniki, wyrabiamy, dodajemy posiekane prażone orzechy i posiekaną czekoladę  – szybko wyrabiamy uważając by nie zgnieść dodatków.

Wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy na grubość ok. 2 cm, wycinamy „bułeczki”.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy mlekiem ( nie jest to konieczne! ).

Pieczemy ok. 15-17 minut/220C.

Studzimy na kratce, lukrujemy, posypujemy prażonymi orzechami i zajadamy!

LUKIER:

Wsypujemy cukier puder, dodajemy białko i sok z cytryny – miksujemy na gładką masę ( w razie potrzeby zwiększamy ilość soku ).

Smacznego!