TARTA JABŁKOWA NA TOKAJU Z BEZĄ WŁOSKĄ – fantastyczna!

Jak wiecie kocham podrożę i często w swoich przepisach sięgam nie tylko do krajów, które zwiedziłam, ale też tam, gdzie dopiero marzę, by pojechać.

Dziś kulinarnie zwiedzamy razem Węgry – kraj, którego kuchnia należy do środkowoeuropejskich i bazuje na mięsie, sezonowych warzywach, owocach i świeżym chlebie.

W większości kojarzy nam się z ostrą papryką dodawaną do dań i najlepszym tokajem pitym podczas imprez przy cygańskiej muzyce.

Dziś razem z sommelierem sklepu Winezja.pl sięgnęłam na półkę z winami białymi i jedno z nich wybrałam do przygotowania pysznego jabłecznika na weekend.

Idealnie z moim pomysłem komponuje się Oremus Tokaji Szamorodni.

Jest to wino białe, słodkie, wyprodukowane z lokalnego szczepu Furmint.

Wyczujemy w nim akcenty moreli, brzoskwiń, cytrusów, miodu i orzechów laskowych – aż ślinka cieknie na samą myśl!

Jest fantastyczne!

Dziś użyłam go nie jako dodatku do deseru, ale jako składnika.

 

Kruche ciasto wypełnione po brzegi pysznym , jabłkowym nadzieniem i lekką, puszystą bezą jest świetnym pomysłem do kawki.

Bardzo łatwe do zrobienia i nieziemsko pyszne!

Każdy łasuch będzie oblizywał się ze smakiem.

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( foremka 28 cm )

CIASTO:

* mąka ( ja zmieszałam pół na pół pszenną z żytnią ) – 250 g

* masło min.82% – 125 g

* cukier drobny – 120 g

* jajko L – 1 szt

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* cukier z wanilią – 1 łyżka

NADZIENIE:

* Oremus Tokaji Szamorodni ( białe, słodkie wino ) – 500 ml

* budyń waniliowy bez cukru – 2 op

* cukier – 120 g

* jabłka – 1 kg

* skórka z cytryny

BEZA WŁOSKA:

* białko – 2 szt

* drobny cukier – 150 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy na 30 minut do lodówki.

NADZIENIE:

Budynie rozprowadzamy w niewielkiej ilości tokaju, resztę gotujemy z cukrem i cały czas mieszając dodajemy rozrobiony budyń.

Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odsączamy, dodajemy do masy budyniowej razem ze skórą z cytryny.

CAŁOŚĆ:

Ciasto wyciągamy z lodówki, chwilę zagniatamy rozwałkowujemy.

Wykładamy tortownicę tworząc wysoką krawędź.

Na cieście rozprowadzamy jabłkową masę, pieczemy ok. 40 minut/160C z termoobiegiem.

Po upieczeniu całkowicie studzimy.

140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! )

W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru.

Do ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM!)

Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć.

Dekorujemy ciasto, opalamy palnikiem.

Zajadamy!

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy ze sklepem Winezja.pl

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress