Jak wiecie kocham serniki miłością bezgraniczną i to właśnie one są wypiekami, które najczęściej goszczą na blogu.
Sernik był też moją przepustką do programu MasterChef i to właśnie on stał się jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów w trakcie trwania programu i po nim.
Jak zrobić idealny sernik?
Co zrobić, żeby sernik nie opadł?
Co zrobić, żeby sernik nie pękał?
Co zrobić, żeby sernik był cały czas wilgotny i delikatny?
Te i inne pytania bardzo często mi zadajcie, dlatego też wszystkie razem SWOJE cenne rady postanowiłam posegregować tutaj w jednym miejscu.
Poczytajcie! Może Wam się przydadzą!
CO WIĘC ZROBIĆ, ŻEBY SERNIK NIE PĘKŁ NIE OPADŁ I BYŁ IDEALNY?
Ps. Nie ma złotego środka, bo opadanie sernika zawdzięczamy cukrowi i nie da się całkowicie sprawić, by nie opadł, ale da się zminimalizować to opadanie.
PRODUKTY
Zawsze wybierajcie najlepszej jakości produkt.
Ser/twaróg powinien być minimum dwukrotnie zmielony ( najlepiej 3-krotnie ).
Twaróg na sernik nie może być zbyt chudy/suchy. Wybierajcie zawsze tłusty lub półtłusty, a jeśli decydujecie się na ser z wiaderka ( nie mam nic przeciwko) , to wybieracie ten najlepszej jakości zwracając uwagę na jego skład i konsystencję.
MĄKA
Do serników zwykle dodajemy niewielką ilość mąki pszennej , skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego.
Uważajcie na jej ilość!
Zbyt wiele sypkiego składnika sprawi, że sernik będzie upodabniał się do zwykłego ciasta stając się bardziej kruchy i sypki.
Dodawajcie jej minimalną ilość albo unikajcie. Jeśli dodajecie – zawsze przesiewajcie przez sito.
ŚMIETANA
Zwolennicy bardzo kremowych serników dodają do niego śmietanę kremówkę o zawartości 30% tłuszczu.
Jeśli chcemy zmniejszyć kaloryczność sernika, to nie zmniejszajmy zawartości tłuszczu w śmietanie,a zastąpmy ją gęstym, naturalnym jogurtem.
JAJKA
Na każdy kilogram sera należy przeznaczyć nie mniej niż 3 duże jajka ( najlepiej wiejskie ).
Gdy są ubite – mają działanie spulchniające.
Dodane w całości do masy serowej zwiążą całość i nie napowietrzą zbytnio sernika. To sprawi, że sernik nie zacznie gwałtownie rosnąć w piekarniku,a zarazem gwałtownie opadać.
Z kolei, gdy dodajecie osobno żółtka i ubite białka – sernik wyjdzie bardziej puszysty, ale więcej opadnie.
TEMPERATURA SKŁADNIKÓW
Pamiętajcie, żeby składniki miały temperaturę pokojową – wyjmijcie je z lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem ( jajka, twaróg,masło.
MIESZANIE
Serniki nie lubią długiego, gwałtownego miksowania i napowietrzania. Zdecydowanie lepiej mieszać je np. drewnianą łyżką.
TEMPERATURA PIECZENIA
Maksymalna temperatura do pieczenia sernika powinna być niższa niż 180C.
Zdecydowanie lepiej piec dłużej w niższej, niż krócej w wysokiej.
PIECZENIE Z KĄPIELĄ WODNĄ
a) Naczynie ( tortownicę ) z sernikiem szczelnie owijacie folią aluminiową ( szczelnie! ). Wkładacie do blachy wypełnionej wrzątkiem.
b) Na dno piekarnika wkładacie blachę wypełnioną wrzątkiem. Sernik ustawiacie na środkowej półce.
STUDZENIE
Gdy sernik skończy się piec nie wyciągajcie go z piekarnika. Nie lubi takich gwałtownych zmian temperatur.
Wyłącznie urządzenie i zostawcie na ok. 30 minut, by wystygł w środku .
Jeśli boicie się, że w środku jest byt wysoka temperatura, a wy macie już mocno zrumieniony wierzch – wtedy delikatnie uchylcie piekarnik.
Po 30 minutach wierzch posmarujcie delikatnie roztopionym masłem.
OKRAWANIE
Jeśli nie piekliście go z kąpielą wodną i nie macie możliwości studzić w piekarniku – zaraz po upieczeniu cieniutkim nożem odetnijcie sernik od brzegów tortownicy.
TERMOOBIEG
Sprawdźcie sami jak jest u Was. Ja przekonałam się, że dużo zależy od piekarnika.
Jeśli piekę z kąpielą wodą – wtedy mam włączony termoobieg. Jeśli piekę bez – wtedy zdecydowanie wolę bez termoobiegu.
PODSUMOWANIE:
Stosując się do tych moich rad zwiększamy szansę ( no dobra, możemy być pewni! ), że sernik będzie idealny, nie opadnie i nie popęka.
Ja osobiście zawsze piekę z kąpielą wodną lub funkcją pary – tego NIDY nie omijam!
Spróbujcie!
Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam Wam poznać tajniki sernika idealnego i rozwiać Wasze wątpliwości dotyczące pieczenia.
Jeśli macie jeszcze jakieś dodatkowe pytania, chcecie więcej takich porad, albo macie jeszcze jakieś dodatkowe sztuczki – dajcie znać!
( zdjęcie tytułowe pochodzi ze stockowej bazy zdjęć )
No Comments