Jeszcze kilka dni i Święta Wielkanocne!
Pyszne serniki, kolorowe mazurki, lukrowane baby i wiele wiele innych pyszności zagości na naszych stołach w towarzystwie ulubionej kawy.
Dziś mam dla Was przepis na pyszny Sernik amaretto z białą czekoladą i płatkami migdałów.
Lekki, o konsystencji pianki, słodki, z kawałkami chrupiącej białej czekolady i migdałowymi ciasteczkami – idealny kompan do kubka ulubionej klasycznej INKI.
Gwarantuję, że takiemu połączeniu nikt się nie oprze!
Spróbujcie! A będziecie zachwyceni!
Inspiracją do przygotowania Sernika była moja ulubiona kawa INKA.
SKŁADNIKI:
* ser biały 3 x mielony – 750 g
* śmietana kremówka 36% – 200 ml
* biała czekolada – 100 g
* płatki migdałów – 100 g
* esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka
* ciasteczka “Amaretki” ( polecam upiec samemu! ) – 200 g
* cukier puder – ok. 180-200 g
* biszkopty okrągłe – ok. 15 szt
* żelatyna – 2,5 łyżki
+ kawa INKA klasyczna do nasączenia ciastek – 1 czubata łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kawę Inka zalewamy wrzątkiem, moczymy biszkopty, wykładamy dno tortownicy.
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy dolewający przy tym olejek migdałowy.
Wrzucamy posiekaną na kawałki ( mają być większe ) czekoladę oraz połowę płatków migdałowych i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, przykrywamy delikatnie nasączonymi w reszcie kawy amaretkami i posypujemy płatami migdałów.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Zajadamy w towarzystwie Inki!
Smacznego!
Przepis powstał we współpracy z marką INKA.
A jeśli macie ochotę na jeszcze inne słodkie “inkowe” pyszności – zapraszam w archiwum bloga!
No Comments