Nie jestem nie diecie stricte bezglutenowej, ale ze względów zdrowotnych już jakiś czas temu ograniczyłam jego spożycie.
Z przyjemnością w kuchni używam mąki ryżowej, a w sklepach czy piekarniach szukam zdrowszych zamienników.
Dziś razem z marką Schär, ponad 35-letnim producentem żywności bezglutenowej przygotowałam dla Was 3 propozycje pysznego, bezglutenowego śniadania!
Marka ta dzięki innowacji, pasji i zaangażowaniu w badaniach proponuje bezglutenowy szeroki wybór produktów spełniających najwyższe wymagania w zakresie bezpieczeństwa i jakości.
W ofercie znajdziecie chleby, słone przekąski, słodkie batony, mąki, makarony, dania gotowe, pizze i wiele wiele innych rzeczy.
Dziś przedstawiam Wam 3 pyszne chleby, które miałam okazję spróbować.
Co mnie zaskoczyło na wstępie?
Smak i konsystencja!
Smak – obłędny! Konsystencja – idealna!
(Myślałam, że będzie to bardzo taki „lekki” chleb przypominający angielski chleb tostowy, a tu okazał się, że chleb ma delikatną, ale zwartą konsystencję i jest taki jak w całkiem niezłych piekarniach – mimo, że jest to chleb odrazu krojony!
Bardzo bardzo na plus!
Wypróbowałam:
Pan Blanco
Nowy! Miękki i smaczny biały krojony chleb na każdy dzień.
Pan Multigrano
Nowy! Miękki i smaczny biały krojony chleb z siemieniem lnianym, słonecznik nasiona i nasiona prosa.
Pan Rustico
Nowy! Delikatny i smaczny, zdrowy chleb w plasterkach z zakwasie, sorgo, soja, siemię lniane i płatki prosa.
TOSTY ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM PO BENEDYKTYŃSKU
SKŁADNIKI:
* chleb Pan Rustico + świeży szpinak + czosnek + jajko + sól + pieprz + oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Szpinak przesmażamy na odrobinie oliwy z posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem.
Jajko gotujemy wg. tego przepisu.
Chleb delikatnie tostujemy na patelni grillowej. Podajemy na gorąco!
TOSTY FRANCUSKIE Z SERKIEM WIEJSKIM I TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
* chleb Pan Blanco + serek „wiejski” lub ulubiony twarożek + świeże truskawki + jajko + oliwa z oliwek + cukier + cukier puder
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Chleb obtaczamy w roztrzepanym jajku ( ma dokładnie nasiąknąć ), smażmy na rumiano na rozgrzanej oliwie.
Podajemy na gorąco w serkiem wiejskim, owocami i cukrem pudrem.
PANINI ALA CAPRESE
SKŁADNIKI:
* chleb Pan Multigrano + mozzarella + pomidory + świeży szpinak baby+ oliwa z oliwek+ sól + pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na chlebie układamy umyty i wysuszony świeży szpinak baby, dodajemy plastry mozzarelli i pomidora.
Przykrywamy, smarujemy delikatnie oliwą i zapiekamy na rumiano.
Podajemy gorące!
Ps. tak jak pisałam powyżej pieczywo bezglutenowe jest niesamowicie smaczne!
Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i prosto z opakowania.
Długo pozostaje świeże, nie wysycha.
Gorąco polecam nie tylko osobom będącym na diecie bezglutenowej!
Do kupienia online lub w sklepach i punktach z żywnością bezglutenową.
No Comments