GULASZ Z SOCZEWICY I CIECIERZYCY – kuchnia arabska

Zainspirowana urlopem w Afryce i tamtejszą, arabską kuchnią przygotowałam dla Was kilka nowych, pysznych przepisów!

Kilka już Wam pokazałam, a kilka jeszcze przed nami!

Dziś zapraszam na pyszny gulasz z soczewicy i ciecierzycy w pomidorach.

Niezwykle sycące danie pełne arabskich aromatów!

Swoim zapachem zabiera nas w kraje pełne słońca i sprawia, że nie możemy oderwać się od talerza.

Łatwe do zrobienia i szybkie.

Taki gulasz z soczewicy i ciecierzycy jest fantastycznym pomysłem równo na obiad, jak i kolację na ciepło czy imprezowe danie!

Spróbujcie!

  

SKŁADNIKI:

( porcja dla 4 osób )

* cebula – 2 szt

* czosnek – 2 ząbki

* pomidory pelati – 400 g

* podgotowana wcześniej ciecierzyca ( lub w puszce ) – ok. 200 g

* podgotowana wcześniej soczewica – 200 g

* świeża pietruszka

* ziarna kolendry, kmin rzymski, słodka papryka, koper włoski, chili, sól, pieprz, cukier

* sok z cytryny

* jogurt naturalny – 2-3 łyżki

* oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy przyprawy ( po dużej szczypcie kolendry, kminu i kopru włoskiego! ), a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek.

Wrzucamy słodką paprykę oraz chili, dodajemy pomidory wraz z zalewą, łyżeczkę cukru oraz soczewicę i ciecierzycę.

Wszystko razem dusimy na wolnym ogniu do miękkości ( ok. 10-15 minut ).

Dodajemy jogurt, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.

Podajemy a gorąco ze świeżą pietruszką i chrupiącym pieczywem!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress