Należycie do tych osób, które lubią podjadać przed TV? Ja tak!
Zainspirowana Mistrzostwami w piłce nożnej przygotowałam dla Was kilka pomysłów na takie szybkie przekąski do meczu.
Dziś stawiamy na pyszne, chrupiące nachosy z mięsem i dużą ilością ciągnącego sosu serowego!
Od samego czytania już ślinka cieknie!
A co dopiero jak spróbujcie?!
Połączenie chrapiących nachosów z mięsem, kiełbaską chorizo, aromatycznymi przyprawami na ostro i ulubionym serem to strzał w 10!
Gwarantuję, że każdy będzie zachwycony!
Polecam!

SKŁADNIKI:
* ser Szwajcar – 200 g
* ser Bursztyn- 200 g
* mielone mięso wieprzowe – 500 g
* śmietana 30% – 130 ml
* kiełbasa chorizo – 200 g
* czosnek – 4 ząbki
* czarne oliwki – 1 duża garść
* nachosy ( najlepiej domowe, ale mogą być również kupne )
* kmin rzymski, chili, sól, pieprz
* świeża chili
* masło klarowane
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Piekarnik nagrzewamy do 220C.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy zmielone mięso ( aż straci różowy kolor ).
Doprawiamy do smaku kminem, solą oraz chili, mieszamy,
Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Smażymy ok. 3-4 minuty.
Formę do zapiekania lekko natłuszczamy, układamy warstwę nachos, przykrywamy połową mięsa i połową startego sera (wymieszanego wcześniej ze śmietaną, doprawionego delikatnie świeżo mielonym pieprzem ).
Dorzucamy czarne oliwki.
Powtarzamy z tymi samymi składnikami, posypujemy dodatkowo posiekaną chili i resztą sera.
Zapiekamy ok.10 minut, aż ser się roztopi.
Podajemy gorące!
Smacznego!
No Comments