Urlop naładował moje wyładowane ostatnio baterie i głowa znów pęka od pomysłów na kulinarne pyszności!
Dziś zapraszam Was na kolejną, fantastyczną panna cottę w słonej wersji.
Jest to danie łatwe do zrobienia, nieziemsko pyszne, no i eleganckie.
Będzie świetnie wyglądać np. na rodzinnym przyjęciu lub uroczystym obiedzie.
Gwarantuję, że nikt się nie oprze!
Połączenie delikatnej, kremowej masy serowej ze szparagami i świeżą bazylią z chrupiącym orzechowym spodem z boczkiem smakuje obłędnie!
Naprawdę obłędnie!
Koniecznie spróbujcie i dajce znać jak się podoba!
Polecam!
SKŁADNIKI:
SPÓD:
* mąka orzechowa – 1/4 szkl
* masło – 1 lyżka
* sól – 1 szczypta
* boczek gotowany, mielony – ok. 50 g
MUS:
* szparagi zielone – 10-12 szt
* ser śródziemnomorski Arla – 1 op
* skórka z limonki
* mleko tłuste – 100 ml
* śmietana 36% – 300 ml
* świeża bazylia – 1 pęczek
* pieprz świeżo mielony
* żelatyna – 2 łyżki
KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO:
* sok z ogórków kiszonych – 150 ml
* agar agar – 30 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, przesmażamy do zrumienienia, solimy.
Zmielony boczek smażymy na chrupko na suchej patelni, łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy, wylepiamy foremki do panna cotty.
MUS:
Szparagi gotujemy na parze ( nie stracą koloru ).
3/4 wkładamy do blendera ( reszta do dekoracji ), dodajemy ser, skórkę z limonki oraz pieprz i liście bazylii – wszystko razem dokładnie blendujemy.
Śmietanę gotujemy z mlekiem, dodajemy żelatynę ( nie gotujemy ponownie! ), rozpuszczamy.
Zalewamy zblendowane szparagi z serem, jeszcze raz blendujemy na gładki krem.
Przelewamy do foremek, chłodzimy przez noc.
Ps. ja wykorzystałam 2 rodzaje foremek – Wy śmiało możecie zrobić to w jednej!
KAWIOR:
Sok z ogórków gotujemy, dodajemy agar agar, rozpuszczamy, delikatnie chłodzimy, przekładamy do pipetki i kropla po kropli wypuszczamy na schłodzony olej.
Dekorujemy panna cottę kawiorem i pozostawionymi szparagami.
Smacznego!
No Comments