VIII FESTIWAL ROSOŁU – BOCHNIA I JA W ROLI JURORA

30 czerwca miałam niesamowity zaszczyt wziąć udział jako gość specjalny, a także przewodnicząca jury w VIII Festiwalu Rosołu, który tym razem odbył się w Bochni, a dokładniej w Kurnej Chacie należącej do hotelu Nowa Bochnia Centrum Biznesowe&SPA.

Festiwal Rosołu jest to wielkie święto naszej narodowej potrawy.

Impreza jak zawsze została zorganizowana przez Lokalną Grupę Działania „Dolina Raby”.

Zarejestrowała ona Rosół polski na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Do “walki” w Konkursie o najlepszy rosół stanęło 12 drużyn w dwóch kategoriach: organizacje z obszaru LGD „Dolina Raby” oraz LGD z Federacji LGD Małopolska i inne.

Przygotowane przez kucharzy rosoły oceniane były przez profesjonalne jury, w którym zasiedli kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, przedstawiciel goszczącego nas hotelu oraz ja.

Podczas imprezy można było oczywiście bezpłatnie degustować nie tylko różnego rodzaju rosoły i potrawy przygotowane przez wystawców.

 

Festiwal Rosołu został zainspirowany faktem, że w 1682 roku Stanisław Czernecki, kuchmistrz Aleksandra Lubomirskiego napisał na Zamku w Wiśniczu pierwszą polską książkę kucharską pt. „Compendium Felculorum – albo zebranie potraw”.

Pierwszą pozycję zajmuje w niej właśnie rosół polski,

a autor opisał aż szesnaście sposobów przygotowania tej potrawy.

Festiwal ma na celu kultywowanie wiedzy na temat rosołu, jako polskiej potrawy narodowej oraz budowanie więzi wewnątrz społeczności lokalnych.

To był kolejne cudowne wydarzenie w moim życiu!

Ale nie ukrywam, że i ogromny stres, bo jak wiecie u mnie rosół częściej gości w azjatyckim, niż polskim wydaniu ;)

   

Konkurs odbył się równo w południe i miałam okazję spróbować 12 zupełnie rożnych rosołów.

Na różnym mięsie, z różnymi dodatkami.

Najbardziej zaskoczył mnie ten z dodatkiem mięty i ziemniaków – coś wspaniałego!

Przy przyznawaniu oceny liczyła się również prezentacja stoiska.

Regionalne stoiska, jak i Panie prezentowały się przepięknie w tych kolorowych strojach!

Coś wspaniałego!

Wielki szacunek za przygotowania!

Mój rosół do degustacji został przygotowany wspólnie razem z z Szefem Kuchni oraz pracownikami hotelowej restauracji ANTYCZNA.

To było nasze wspólne PRZEPYSZNE dzieło!

Gotowany kilka godzin, na świeżym mięsie, z opalaną cebulką i świeżym lubczykiem.

Bez chemii, bez dodatków!

Gorący!

Coś pysznego!

Z całego serca dziękuję wszystkim, którzy pomagali w jego przygotowaniu!

Za ogromną pomoc i trud włożony w przygotowanie oraz fantastyczną atmosferę “na kuchni”.

Z całego serca chciałaby podziękować Panu Prezesowi Krzysztofowi Kwatera oraz Jego współpracownikom za zaproszenie mnie do udziału w tak cudownym wydarzeniu, świetną organizację, świetny kontakt oraz stworzenie przemiłej atmosfery!

Dziękuję również hotelowi Nowa Bochnia Centrum Biznesowe&SPA oraz jego pracownikom za gościnę oraz cudowną atmosferę i pomoc w przygotowaniach.

Dziękuję WSZYSTKIM, ale to WSZYSTKIM bez wyjątku, których spotkałam w ten dzień na Festiwalu – sprawiliście, że mimo zmęczenia uśmiech gościł od ucha do ucha do późnej nocy!

              

Więcej zdjęć: http://dolinaraby.pl/oficjalna-relacja-z-viii-festiwalu-rosolu/

Autor zdjęć: Wojciech Salamon
Własność: http://bochnia.naszemiasto.pl/artykul/festiwal-rosolu-w-bochni-mistrzowie-kulinarni,4709389,artgal,t,id,tm.html

Autorka zdjęć: Paulina Pustułka

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress