Dziś zapraszam Was na jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, jakie ostatnio robiłam!
Serio!
Z ręką na sercu!
Biszkoptowy spód pokryty delikatnym, orzeźwiającym cytrynowym kremem, puszystą pianką i owocami jest idealnym pomysłem na lato!
Jeśli chcecie zamienić borówki na inne owoce – możecie śmiało!
Pasują truskawki, brzoskwinie, maliny, ananas, kiwi, a nawet winogrona!
Gwarantuję, że każde będą tu świetnym dodatkiem!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 24 x 28 )
SPÓD:
* okrągłe biszkopty – 1 op
KREM CYTRYNOWY:
* sok z cytryny – 150 ml + skórka
* cukier – 180 g
* budyń śmietankowy bez cukru – 2 op
* woda – 500 ml
* żółtko – 3 szt
* masło – 200 g
PIANKA:
* śmietana 36% – 400 ml
* galaretka cytrynowa
* cukier puder – 1 łyżka
* wanilia – 1 laska
DODATKOWO:
* galaretka krystaliczna – 2 szt
* borówki
* woda + cukier + cytryna – do nasączania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KREM CYTRYNOWY:
Do garnka wlewamy 250 ml wody, dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny, gotujemy.
Do reszty wody dodajemy żółtka, 2 budynie, mieszamy.
Budynie wlewamy na gotującą wodę i cały czas mieszając gotujemy gęsty kremowy budyń.
Odstawiamy do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu ucieramy masło na kremową masę, dodajemy łyżka po łyżce budyń.
W trakcie studzenia budyniu galaretkę cytrynową zalewamy 200 ml wrzątku, a galaretki krystaliczne zalewamy 750 ml wrzątku.
Odstawiamy.
SPÓD:
Na blachę wyciągamy biszkopty, nasączamy.
Zalewamy krem budyniowym, wyrównujemy, wstawimy do lodówki.
PIANKA:
Śmietanę ubijamy na puch z cukrem pudrem i wanilią, a następnie nie przerywając ubijania wlewamy lekko tężejącą galaretkę cytrynową.
Wylewamy na krem budyniowy, wygładzamy, posypujemy borówkami, wstawiamy do lodówki.
Zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną. Chłodzimy.
Smacznego!
.
INNE LETNIE CIASTA BEZ PIECZENIA
No Comments