Gofry na słodko?! O nie nie!
Jak wiecie kocham gofry ( co widać po mojej “wysłużonej” gofrownicy! ).
Przygotowuję je co kilka dni starając się, by za każdym razem były inne!
Inaczej przygotowane, z innymi dodatkami i inaczej ( ale zawsze apetycznie ) wyglądające!
Zainspirowana konkursem z marką MPM przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, chrupiące gofry szpinakowe.
#mpm #właczgoscinnosc
Szpinak doskonale łączy się z czosnkiem, kozim serem i łososiem.
Łososia dziś zamieniłam jednak na pyszne smażone na maśle krewetki i dodałam świeże awokado.
Połączenie okazało się strzałem w 10!
Gofry smakowały wszystkim i każdy z przyjemnością sięgnął po dokładkę.
Spróbujcie i Wy!
A za mnie mocno mocno trzymajcie teraz kciuki!
SKŁADNIKI:
* szpinak świeży – 2 garści
* jajko – 3 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* mąka owsiana – 130 g
* mleko – 100 ml
* sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
* olej kokosowy – do natłuszczania
DODATKI:
* krewetki koktajlowe – ok. 200 g
* czosnek – 2-3 ząbki
* masło – 1 czubata lyżka
* kozi ser ( kremowy ) – ok. 150 g
* świeży koperek
* awokado – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
2 białka ubijamy na pianę ( nie musi być sztywna ).
Wrzucamy do blendera, dodajemy żółtka oraz pozostałe jajko, szpinak, mleko mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
Blendujemy na gładką masę ( w razie potrzeb dodajemy odrobinę mąki ).
Masa ma być gęsta, ale lejąca.
Nagrzewamy i natłuszczamy gofrownicę. Smażymy po kilka minut.
Ps. używana przeze mnie powyżej gofrownica to model: MPM model MOP-23M
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek oraz wyczyszczone krewetki, przesmażamy.
Gofry smarujemy kozim serem, dodajemy pokrojone awokado, krewetki i posiekany świeży koperek.
Przykrywamy, kroimy.
Zajadamy w formie sandwichy!
Smacznego!
No Comments