Już kiedyś pisałam Wam, że co roku w ogródku sadzę dynie i cukinie.
Uwielbiam patrzeć jak rosną i jak z małych, niepozornych kwiatów rodzą się tak duże warzywa.
Z części przygotowuję przetwory ( sałatki do słoików, konfitury ), a część wykorzystuję do ciast, zapiekanek i placków!
Zainspirowana konkursem MPM z cukinii przygotowałam przepyszne jak się później okazało gofry.
Chrupiące, delikatne i niezwykle aromatyczne.
Z dodatkiem cebulki, czosnku i żółtego sera.
Świetnym pomysłem okazało się podanie ich z warzywną salsą pomidorowo-ogórkową i moją ukochaną fetą.
Strzał w 10!
Polecam!
Spróbujcie!
#mpm #właczgoscinnosc
SKŁADNIKI:
* cukinia – 1 średnia sztuka ( po starciu i odsączeniu ok. 250 g )
* cebula biała – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* jajko – 1 szt
* mąka pszenna – 3-4 łyżki
* ser żółty np. gouda – ok. 100 g
* sól, pieprz
DODATKOWO:
* ogórki
* pomidory
* roszponka
* czerwona cebula
* ser feta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukinię ścieramy na grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru wody.
Dodajemy mąkę, jajko, posiekaną cebulkę i czosnek oraz starty ser – wszystko razem dokładnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku.
Pieczemy w mocno nagrzanej, natłuszczonej prawdziwym masłem gofrownicy.
Podajemy z pokrojonymi w kosteczkę warzywami, sałatą i fetą.
Smacznego!
5 komentarzy
Myniek
26 lipca 2018 at 14:06Hej, wiesz co smak sera niszczy smak całości 😒 musiałam wyrzucić wszystko
Ostra na Słodko
26 lipca 2018 at 14:09A szkoda, że nie posmakowało. Ale co kto lubi :)
Mi akurat z serem bardzo smakuje i wolę konsystencję z ich dodatkiem.
Jak dla mnie robią się wtedy też bardziej chrupiące :)
Asia
12 czerwca 2020 at 09:16Polecam zamiast typowego żółtego sera dodać np tarty parmezan /pecorino lub nasz burszczyn 1-2 łyżeczki. Ciekawym dodatkiem do tych gofrow będzie wędzony łosoś. Właśnie zrobiłam na śniadanie gofry pizzowe wg Pani przepisu i zastanawiam się czy na kolację nie zrobić tych z cukinii.
Świetny przepis!
Lena
19 lipca 2021 at 12:11Kilka pytań mam :)
Gofrownicę natłuszczamy przed każdym wylaniem ciasta? Masło wcześniej rozpuszczamy? Czy natłuszczamy, jak gofrownica jest gorąca?
Ostra na Słodko
19 lipca 2021 at 12:16Natłuszczamy gorącą gofrownicę przed każdym wylaniem ciasta