GOFRY CUKINIOWE Z SALSĄ WARZYWNĄ I FETĄ

Już kiedyś pisałam Wam, że co roku w ogródku sadzę dynie i cukinie.

Uwielbiam patrzeć jak rosną i jak z małych, niepozornych kwiatów rodzą się tak duże warzywa.

Z części przygotowuję przetwory ( sałatki do słoików, konfitury ), a część wykorzystuję do ciast, zapiekanek i placków!

Zainspirowana konkursem MPM z cukinii przygotowałam przepyszne jak się później okazało gofry.

Chrupiące, delikatne i niezwykle aromatyczne.

Z dodatkiem cebulki, czosnku i żółtego sera.

Świetnym pomysłem okazało się podanie ich z warzywną salsą pomidorowo-ogórkową i moją ukochaną fetą.

Strzał w 10!

Polecam!

Spróbujcie!

#mpm #właczgoscinnosc

SKŁADNIKI:

* cukinia – 1 średnia sztuka ( po starciu i odsączeniu ok. 250 g )

* cebula biała – 1 szt

* czosnek – 2 ząbki

* jajko – 1 szt

* mąka pszenna – 3-4 łyżki

* ser żółty np. gouda – ok. 100 g

* sól, pieprz

DODATKOWO:

* ogórki

* pomidory

* roszponka

* czerwona cebula

* ser feta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cukinię ścieramy na grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru wody.

Dodajemy mąkę, jajko, posiekaną cebulkę i czosnek oraz starty ser – wszystko razem dokładnie mieszamy.

Doprawiamy do smaku.

Pieczemy w mocno nagrzanej, natłuszczonej prawdziwym masłem gofrownicy.

Podajemy z pokrojonymi w kosteczkę warzywami, sałatą i fetą.

Smacznego!

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Myniek
    26 lipca 2018 at 14:06

    Hej, wiesz co smak sera niszczy smak całości 😒 musiałam wyrzucić wszystko

    • Reply
      Ostra na Słodko
      26 lipca 2018 at 14:09

      A szkoda, że nie posmakowało. Ale co kto lubi :)
      Mi akurat z serem bardzo smakuje i wolę konsystencję z ich dodatkiem.
      Jak dla mnie robią się wtedy też bardziej chrupiące :)

  • Reply
    Asia
    12 czerwca 2020 at 09:16

    Polecam zamiast typowego żółtego sera dodać np tarty parmezan /pecorino lub nasz burszczyn 1-2 łyżeczki. Ciekawym dodatkiem do tych gofrow będzie wędzony łosoś. Właśnie zrobiłam na śniadanie gofry pizzowe wg Pani przepisu i zastanawiam się czy na kolację nie zrobić tych z cukinii.
    Świetny przepis!

  • Reply
    Lena
    19 lipca 2021 at 12:11

    Kilka pytań mam :)
    Gofrownicę natłuszczamy przed każdym wylaniem ciasta? Masło wcześniej rozpuszczamy? Czy natłuszczamy, jak gofrownica jest gorąca?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 lipca 2021 at 12:16

      Natłuszczamy gorącą gofrownicę przed każdym wylaniem ciasta

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress