Morele i brzoskwinie to zdecydowanie jedne z moich najbardziej ulubionych owoców w sezonie letnim!
Nie mogło zabraknąć ich w ukochanym cieście – ucieranym na maślance.
Ciacho jest łatwe, szybkie, pyszne i zawsze się udaje!
Śmiało można je robić ze wszystkimi, sezonowymi owocami.
W przypadku tych bardziej mokrych pamiętajcie o posypywaniu bułką tartą przed ułożeniem owoców
Spróbujcie!
Czekam na Wasze zdjęcia!
SKŁADNIKI:
( blacha 24×26 )
* maślanka – 250 ml
* jajko – 3 szt
* cukier – 1 szkl
* olej – 125 ml
– wanilia – 1 laska
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
* mąka pszenna – 2,5 szklanki
* brzoskwinie + płatki migdałów
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Cukier ubijamy z jajkami. Dodajemy maślankę i olej – mieszamy.
Mąkę z proszkiem i ziarna wanilii wsypujemy do masy – mieszamy.
Owoce myjemy, kroimy na ćwiartki.
Ciasto wylewamy na blachę. Posypujemy bułką tartą. Układamy brzoskwinie, posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy ok. 45 minut w 180.
Smacznego!
2 komentarze
Ewela1992
11 listopada 2018 at 22:26Czy mogę z takiej samej ilości składników zrobić ciasto w tortownicy 24cm?
Ostra na Słodko
12 listopada 2018 at 09:33Jak najbardziej!