PILAW Z KURCZAKIEM W KOKOSOWYM CURRY I LUNCH BOXY MONBENTO + NIESPODZIANKA!

Tego, jak ważne jest regularne jedzenie posiłków w ciągu dnia chyba nikomu nie musimy mówić.

Regularne posiłki są przede wszystkim kluczem do utrzymania prawidłowego zdrowia i zgrabnej sylwetki.

Organizm widząc, że otrzyma kolejny posiłek nie magazynuje zapasów z poprzedniego i przyzwyczaja się do regularnych dostaw energii.

Taka regularność posiłków sprawia również, że organizm jest lepiej odżywiony,  ponieważ składniki pokarmowe są łatwiej przyswajane oraz lepiej wykorzystywane, kiedy dostarczamy je organizmowi systematycznie.

Nie trzeba zmieniać ilości spożywanego w ciągu dnia jedzenia, wystarczy jeśli rozdzielimy je na niewielkie i regularnie porcje, aby poprawiły się parametry krwi, np. zmniejsza się wówczas poziom trójglicerydów oraz cholesterolu we krwi.

Nasz ogólny stan zdrowia także w dużym stopniu uwarunkowany jest regularnym jedzeniem.

Zbyt małe ilości przyjmowanego jedzenia oraz zbyt długie przerwy w jedzeniu odbiją się niekorzystnie nie tylko na wadze, ale mogą także doprowadzić do tak niebezpiecznych chorób jak miażdżyca, cukrzyca, marskość wątroby.

ZDJĘCIE

Ja zdradzę Wam, że jeszcze do niedawna jadam bardzo, ale to bardzo regularnie.

Wszyscy zawsze dziwili się, że mimo ogromnej ilości pochłanianego jedzenia cały czas jestem szczupła, no i do tego pełna energii.

Dzień zaczynałam od michy pełnej musli ( co zresztą nie raz Wam pokazywałam ), a potem w ciągu dnia co kilka godzin zasiadałam do stołu.

Wszystko zmieniło się kilka tygodni temu, kiedy to więcej czasu zaczęłam spędzać w pociągach, samolotach i samochodzie, niż we własnej kuchni.

Poprzestawiało mi się wszystko!

Zaczęłam opuszczać tak lubiane przeze mnie śniadania, a zamiast tego sięgałam po kilka kubków kawy ze stacji benzynowej.

Po południu szybki obiad, wieczorem nic, a potem nocą budził mnie straszny głód.

Wielokrotnie na swoje problemy z bezsennością żaliłam się na moim instagramie.

A gdy np. przez cały dzień prowadziłam szkolenia śniadanie zjadałam dopiero o 17 po ich zakończeniu ( serio!:/ )

Niedawno postanowiłam to zmienić i wrócić do swoich starych, zdecydowanie lepszych nawyków!

Dla własnego zdrowia!

Chcę znów tak jak dawniej od rana tryskać energią zjadając pełną michę ukochanego musli, a noce przesypiać bez krzątania się po kuchni i nasłuchiwania dźwięków burczenia w brzuchu.

Z pomocą przyszły mi lunchboxy!

A właściwie to jeden konkretny – lunch box MONBENTO ( klik! ) ze sklepu ZANSHIN ( klik! ).

CO TO SĄ LUNCH BOXY I DLACZEGO WARTO PRZYGOTOWYWAĆ JE W DOMU?

LUNCH BOX – to najprościej mówiąc: pojemnik na lunch.

Pojemniki takie wyposażone są w specjalne przegródki i najczęściej sztućce.

Posiadają różne wielkości i kształty.

Są świetnym pomysłem dla osób wybierających się w podróż, wyjeżdżających z domu na cały dzień do pracy i szkoły, a także dla tych, którzy jak ja nie jedzą regularnie.

DLACZEGO WARTO PRZYGOTOWYWAĆ JE W DOMU?

1. JESZ REGULARNIE – gotowe pudełka mamy zawsze pod ręką i wystarczy po nie sięgnąć o wyznaczonej porze.

2. JESZ TO NA CO MASZ OCHOTĘ – bo sama/sam je przygotujesz

3. WIESZ CO JESZ – wiesz, z czego dany posiłek jest przygotowany i czy wszystko jest świeże.

4. UNIKNIESZ NAPADÓW GŁODU – świadomość tego, że wiesz, że masz „pd ręką” jedzenie sprawi, że unikniesz kupowania czegoś w pośpiechu, „byle gdzie”

5. ZAOSZCZĘDZISZ – za posiłek przygotowany w domu zapłacisz kilka /kilkanaście złotych – a ten „na mieście” – kilkukrotnie więcej.

6. PODSZKOLISZ SIĘ W GOTOWANIU I ROZWINIESZ SWOJĄ KREATYWNOŚĆ – z całą pewnością będziesz chciał/chciała jeść urozmaicone, smaczne i pięknie wyglądające jedzenie.

W prosty sposób przygotujesz takie do swojego lunch boxa i nawet zwykła kanapka może stać się niezwykła.

CZYM JEST MONBENTO?

Tak jak pisałam Wam powyżej od niedawna używam pojemnika MONBENTO.

Monbento jest to firma założona we Francji.

POJEMNOŚĆ:  

Mój ma pojemność 1 l i składa się z 2 oddzielnych, 500 ml pojemników  spinanych ze sobą dołączoną do zestawu sygnowaną gumką ( oczywiście dopasowaną kolorystycznie!

Jeśli jednak zamarzy nam się inny kolor bez problemu możemy go zakupić w sklepie – TUTAJ )

Wymiary: 18,5/9,5/10 cm.

W ofercie sklepu ZANSHIN znajdziecie również takie o pojemności 1,7 l i 50 ml – TUTAJ 

WYGLĄD:

Pojemnik ma prostą, klasyczną a zarazem elegancką formę.

Jest niezwykle uroczy, w moim przypadku kobiecy, a zarazem kompletnie „nieprzekombinowany”.

Kształt, kolor, wykończenie, logo i dodatki sprawiają, że na usta ciśnie się słowo : „stylowy”, „elegancki”.

Pudełko wykończone jest powłoką ” soft-touch”, przez co jest niezwykle przyjemny i delikatny w dotyku.

Już na pierwszy rzut oka ( i po dotyku ) zdecydowanie widać, że nie jet to „chińska masówka”, tylko coś robione z dbałością o każdy najmniejszy szczegół.

SZCZEGÓŁY:

Każdy z pojemników oprócz zewnętrznej przykrywki posiada dodatkowo przykrywkę z uszczelką sprawiającą, że przykrywka dokładnie przylega do pojemnika.

Pokrywki posiadają dodatkowy silikonowy zawór (który zamykamy po włożeniu jedzenia i przykryciu pokrywką ).

Całość sprawia, że lunch box jest 100% szczelny, co gwarantuje nam również producent Monbento.

Przyznaję, ze pierwszy raz mam tak szczelny pojemnik, z którego NIC nie wycieka!

DODATKI:

Do lunchboxu dołączony jest mały pojemniczek na dodatki, male przekąski, bakalie, hummus itd. pełniący również funkcję przegródki.

Istnieje jednak możliwość dokupienia w sklepie dodatkowych pojemniczków!

Do wyboru są m.in.

* małe, zakręcane pojemniczki np. na sos lub przyprawy – TUTAJ

* silikonowe formy do zapiekania np owsianki lub mini ciasta – TUTAJ

Dopasowane do lunch boxu sztućce również są do zakupienia w sklepie – są na tyle małe, że spokojnie mieszczą się pod pokrywką!

Ale to jeszcze nie wszystko!

Tak piękny lunch box aż się prosi o piękną torbę do jego przenoszenia!

Bez problemu znajdziecie je w sklepie!

No i nie jest to zwykła, szmaciana torba, a dopasowany kolorystycznie worek z logo i „ściągaczem” ułatwiającym zamykanie i przenoszenie – TUTAJ.

MATERIAŁ:

Lunch boxy wykonane są z bezpiecznego do przechowywania żywności materiału pozbawionego BPA.

Wytrzymały, trwały, niezwykle mocny.

MYCIE:

Materiał, z którego wykonane są pojemniki można śmiało być w zmywarce.

PODGRZEWANIE:

Monbento mogą być podgrzewane w kuchence mikrofalowej ( max 3 minuty , moc 500 W )

GWARANCJA:

3 letnia gwarancja producenta – jest to pewność, że producent jest odpowiedzialny za swój produkt i pewny jego jakości.

Pojemnika Monbento używam od niedługiego czasu, ale jestem w nim tak totalnie zakochana, że towarzyszy mi niemal codziennie.

Zabieram go do pracy w szkole tańca, na weekendowe kursy cukiernicze, które prowadzę w szkole, a kilka dni temu zwiedzał ze mną Warszawę.

I fajne jest to, że ja w dumą go noszę i z dumą wyciągam, a nie chowam po kątach, by nikt nie widział!

Przygotowuję zarówno dania, które wymagają odgrzania, jak i te, które można zjadać na zimno.

Genialny pilaw z kurczakiem inspirowany moimi podróżami, puszyste, jogurtowe pancakes z dżemem mojej mamy,  twarożek ze świeżymi warzywami z własnego ogródka czy też pieczone korzenne warzywa w miodowym sosie z orzechami.

Sandwicze, risotto, makarony z dodatkami, aromatyczny hummus i ulubione kremowe zupy – teraz już mam na wyciągnięcie ręki.

Serio! 

I to jest fajne, że znów na nowo uczę się i przyzwyczajam do tej regularności jedzenia.

I dobrze mi z tym!

Na teN PILAW dam Wam przepis!

Bo to prawdziwe mistrzostwo świata!

PILAW Z KURCZAKIEM W KOKOSOWYM SOSIE Z CURRY

* filet z kurczaka ( polędwiczki ) -150 g

* ryż – ok. 0,5 szkl

* olej  kokosowy – 5-6 łyżek( płynnego )

* curry – 1 płaska łyżeczka

* kurkuma – 1 płaska łyżeczka

* bulion warzywny – 0,5 l

* suszone figi – 3 szt

* suszone morele – 3 szt

* rodzynki – 1 garstka

* cebula – 1 szt

* pieprz, chili, sól – o smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczone mięso drobno kroimy, posypujemy curry, pieprzem i solą oraz dodajemy troszkę oleju.

Resztę oleju kokosowego rozgrzewamy, przesmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy mięso i cały czas mieszając smażymy ok. 3-4 minuty.

Wsypujemy ryż, mieszamy, dodajemy pokrojone figi, morele i rodzynki.

Zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe oraz chili i kurkumę.

Wszystko razem mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut.

Podajemy gorące!

Smacznego!

 

20 DODATKOWYCH POMYSŁÓW NA DANIA DO LUNCH BOXA

KANAPKI – pieczywo pełnoziarniste, sałata, wędlina, ser, świeże warzywa, kiełki + mieszanka bakalii

ZAPIEKANA OWSIANKA z bakaliami i owocami

SŁODKIE NALEŚNIKI z dżemem, serem, owocami

PANCAKES na bananami + nutella

WARZYWNE KOTLETY np. z cukinii + sos jogurtowy

SAŁATKA MAKARONOWA np. z łososiem i pomidorami

KASZA Z MIĘSEM np. gryczana z pieczonym kurczakiem i grzybami

TABBOULEH – kuskus z warzywami

WRAPY – tortille z mięsem i warzywami + sos majonezowy

MUFFINKI – słodkie lub słone

HUMMUS – pasta z ciecierzycy + pieczywo + oliwki

CIASTKA OWSIANE – ze słonecznikiem, dynią lub bakaliami

JOGURT Z CHIA I OWOCAMI + bakalie

BULGUR Z SUSZONYMI POMIDORAMI – sałatka z kaszy

SAŁATKA CEZAR – z pieczonym/grillowanym kurczakiem 

PIECZONE WARZYWA – np. korzenne + sos curry

BURGERY – mięsne lub wegetariańskie + pełnoziarniste pieczywo + warzywa + ketchup

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM + feta + sos czosnkowy

WYTRAWNA TARTA np. z łososiem, szpinakiem i serem pleśniowym

GOFRY np. na słodko + dżem + krem czekoladowy

NIESPODZIANKA!

Jestem szczerze zachwycona Monbento i polecam go z całego serducha!

Jeśli i Wy szukacie fajnego pojemnika na lunch – gwarantuję, że też będziecie zachwyceni!

Na hasło : OSTRA – 10% rabatu w sklepie ZANSHIN – https://zanshin.pl/

I to nie tylko na lunch boxy Monbento, ale na WSZYSTKIE produkty ze sklepu!

A jest tego mnóstwo!

Koniecznie zobaczcie!

Wpis powstał we współpracy ze sklepem ZANSHIN

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress