Będąc we Włoszech kilkukrotnie i pracując we włoskiej restauracji nauczyłam się jednego – mniej znaczy więcej.
Ne potrzebne milion składników, by stworzyć danie, które zachwycać będzie przy każdym kęsie.
Wystarczy kilka, a najlepszej jakości.
Bo włoska kuchnia to przede wszystkim prostota i najlepszej jakości produkty.
Zainspirowana genialnym konkursem WŁOSKA STRONA LATA Z GALBANI na Durszlak.pl przygotowałam przepis na fantastyczną, włoską focaccię.
Nie jest to jednak zwykła drożdżowa focaccia, a przygotowana z dodatkiem ziemniaków ( tak, ziemniaków! ).
Dodatek najlepszej mozzarelli i pachnących latem soczystych pomidor sprawia, że ciężko oderwać się od talerza.
Jest niesamowicie puszysta i nieziemsko delikatna!
Wspaniale smakuje na gorąco i na zimno!
Sama i najlepszą oliwą.
Coś wspaniałego!
Musicie ją spróbować!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka typu “0” – 600 g
* ziemniaki – 300 g
* drożdże świeże – 40 g
* mozzarella Galbani mini – 200 g
* pomidory ( np.małe malinówki, koktajlowe ) – ok. 250 g
* cukinia – 1 szt
* oliwa z oliwek
* sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ziemniaki ( najlepiej w mundurkach ) gotujmy, odcedzamy, obieramy, rozdrabniamy.
Zagniatamy z mąką, 2 łyżeczkami soli, pieprzem, 2 łyżkami oliwy i drożdżami rozpuszczonymi w 300 ml letniej wody.
Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy na okrągłą, wysmarowaną oliwą blachę, układamy pomidory, kuleczki mozzarelli i cukinię.
Solimy, pieprzymy, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim, smarujemy roztworem z wody, oliwy i soli.
Odstawiamy na ok. 15 minut.
Pieczemy ok. 35-40 minut w 180C.
Najlepsza na gorąco!
Smacznego!
No Comments