W swoim gotowaniu uwielbiam inspirować się kuchniami świata i czerpać z nich pomysły zarówno na potrawy, jak i wykorzystanie poszczególnych produktów.
Dziś kuchnię polską połączę z japońską i oczaruję Was przepyszną sałatką.
Sałatką, która robi furorę za każdym razem kiedy ją przygotuję i na każdej imprezie, na której ja przygotuję.
Wszyscy wołają zarówno o dokładkę, jak i o przepis.
A przepis jest mega prosty, bo sałatka ma tylko kilka składników.
Połączenie paluszków krabowych ze świeżym ogórkiem, porem i majonezem wasabi jest fantastycznym pomysłem.
Ja podałam ją na proziakach – podkarpackich, sodowych chlebkach, które zrobiły furorę na festiwalu, w którym brałam udział w Majdanie a Podkarpaciu ( pisałam o nim TUTAJ )
Idealnym dodatkiem okazał się tutaj olej, a właściwie to mikstura HEPA Dr Gaja.
Jest to nierafinowany olej tłoczony na zimno – oznacza to, że oleje zawarte w miksturze są nieoczyszczone i nie pozbawione smaku oraz zapachu.
Dzięki temu zachowują naturalne wartości odżywcze surowców.
Łączy w sobie olej lniany z olejami z wiesiołka, ostropestu i czarnuszki oraz ekstrakt z ostropestu.
ZBAWIENNY WPŁYW NA WĄTROBĘ
Tak dobrana kompozycja olejów sprawia, że jest to jedyna mikstura na rynku, która w swoim składzie zawiera zarówno sylimarynę, jak i fosfolipidy, związki które pomagają w codziennej regeneracji oraz prawidłowym funkcjonowaniu wątroby – a jak wiecie wątroba to jedyny organ, która ma zdolności regeneracyjne.
Dobrany w ten sposób skład pozwoli nam dostarczyć do organizmu kwasy nienasycone omega -3, -6 i -9, fosfolipidy oraz sylimarynę.
Ekstrakt z ostropestu:
– pozytywnie wpływa na organizm człowieka
– wspomaga regenerację komórek wątroby
– chroni ją przed działaniem czynników zewnętrznych
– chroni wątrobę przed uszkodzeniem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki
– wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn
– wspomaga trawienie i produkcję żółci.
Ps. nie wiem czy wiecie, ale w najnowszej piramidzie zdrowego żywienia, opracowanej na Uniwersytecie Harvarda, oleje zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe trafiły do grupy produktów spożywczych szczególnie zalecanych w codziennej diecie.
Jak wiecie, z wątrobą u mnie kiepsko ( już 1,5 roku powinnam być na specjalnej diecie wątrobowej ( nie, nie stosuję się :/), więc gdzie tylko mogę przemycam produkty, które wpłyną na nią w pozytywny sposób.
Rok temu kupiłam ostropest formie ziaren do zaparzania – do tej pory leży zapakowany.
Dużo łatwiej, smaczniej i dużo przyjemniej jest z olejem – dodaję go do sałatek, twarogu i grzanek – pasuje znakomicie!
SKŁADNIKI:
PROZIAKI:
* kefir – 250 ml
* jajko – 1 szt
* sól – 1 płaska łyżeczka
* cukier – 1 płaska łyżeczka
* soda oczyszczona – 2 łyżeczki
* mąka pszenna – tyle „ile zabierze”- ok. 0,5 kg
SAŁATKA:
* paluszki krabowe – 200 g
* świeży ogórek – ( długi ) – 1 szt
* por – 1 szt
* mikstura olej HEPA Dr Gaja – ok. 100 ml
* majonez – 2 łyżki
* chrzan wasabi – do smaku
* świeży koper – 1 pęczek
* cytryna -1 szt
* sól, pieprz
+* awokado – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
PROZIAKI:
Wszystkie składnie dokładnie razem mieszamy – mąki dosypujemy tyle, by utworzyć gładkie, elastyczne ciasto, z którego łatwo formować bułeczki.
Formujemy małe bułeczki, spłaszczamy, smażymy po kilka minut na suchej żeliwnej patelni.
SAŁATKA:
Paluszki surimi drobno siekamy, dodajemy drobno posiekanego pora oraz świeżego ogórka.Wlewamy ok. 100 ml oleju HEPA, mieszamy.
Dodajemy majonez zmieszamy z chrzanem wasabi , skórką z cytryny i świeżym koperkiem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do schodzenia ( smaki się przegryzą ).
Podajemy ze świeżym pokrojonym w plastry awokado na ciepłych proziakach.
Smacznego!
Ps. świetnym dodatkiem będzie również grillowana kukurydza!
WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ DR GAJA
Więcej informacji o olejach marki Dr Gaja znajdziecie na www.drgaja.pl oraz na facebooku marki : TUTAJ
#drgaja #propharma
Ps. pamiętajcie, że olejów tłoczonych na zimno nie należy podgrzewać!
No Comments