I znów jesteśmy we Włoszech.
Jak już Wam ostatnio wspomniałam 24 i 25 października Barilla organizuje światowej klasy konkurs kulinarny Pasta World Championship 2018, na którym Polskę reprezentował będzie Paweł Gałecki.
Podczas mistrzostw 18 młodych kucharzy z całego świata rywalizować będzie o tytuł “Master of Pasta”.
Wystawią na próbę swoje kulinarne umiejętności i stworzą wyjątkowe dania, które będą odzwierciedleniem tegorocznego światowego trendu kulinarnego: “Jedz pozytywnie”.
Konkurs będzie miał formułę meczową na wzór turnieju tenisowego.
W pierwszym etapie Masters of Joy kucharze mierzyć się będą w wylosowanych parach.
Do drugiego etapu Masters of Wellbeing przechodzi 9 zwycięskich kucharzy i jeden, który otrzyma dziką kartę.
Do finału Masters of Mastery przechodzi dwóch najlepszych kucharzy. Jeden z nich zostanie zwycięzcą Barilla Pasta World Championship 2018.
Wydarzenie odbędzie się w La Pelota przy ul. Via Palermo 10 w najmodniejszej części Mediolanu, a do konkursu zakwalifikowali się kucharze ze Szwecji, Norwegii, Francji, Niemiec, Włoch, Grecji,
Polski, Austrii, Rumunii, USA, Kanady, Australii, Brazylii, Japonii, Chin, Zjednoczonych Emiratów
Arabskich, Turcji ( możecie ich zobaczyć TUTAJ )
Wśród jurorów znajdą się szefowie najlepszych na świecie restauracji odznaczonych gwiazdkami Michelin, m.in.
Viviana Varese – właścicielka renomowanej restauracji ALICE w Mediolanie.
Brittany Wright – fotograf i artystka z San Diego
Lorenzo Cogo – restauracja EL COQ, najmłodszy właściciel restauracji z gwiazdką Michelin we Włoszech
Davide Oldani – właściciel restauracji D’O niedaleko Mediolanu
Luigi Taglienti – szef kuchni restauracji LUME z gwiazdką Michelin
Holger Stromberg – były szef kuchni narodowej drużyny piłkarskiej Niemiec, zdobywca gwiazdki Michelin
Za Pawła oczywiście będę mocno mocno trzymać kciuki ( mam nadzieję, że Wy też! ), a tymczasem zapraszam na moje, kolejne, “mistrzowskie” danie!
Przygotowałam dla Was pyszne TAGLIATELLE Z KURKAMI W SOSIE SZAFRANOWYM – ze świeżymi grzybami i fantastycznym, aromatycznym sosem.
Jak dla mnie Mistrzostwo świata!
Spróbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
* makaron Tagliatelle Barilla – 300 g
* nitki szafranu – 1 łyżeczka
* bulion warzywny – 250 ml
* świeże kurki – o. 150-200 g
* oliwa z oliwek – ok. 100 ml
* masło min. 82%- 1 łyżka
* śmietana 30% do sosów – 250 ml
* Parmigiano Reggiano – ok. 60 g
* orzechy laskowe – 1 garść
* sól
* pieprz grubo mielony
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Szafran zalewamy bulionem, odstawiamy na 15 minut.
Kurki oczyszczamy, osuszamy, większe w razie potrzeby kroimy.
Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy kurki, oprószamy solą i smażymy 2-3 minuty, dodając masło.
Makaron Barilla gotujemy al’dente w osolonej wodzie.
Na patelnię z kurkami wlewamy bulion z szafranem, gotujemy, by zredukować część płynu.
Wlewamy śmietankę i na wolnym ogniu gotujemy ok. 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
Wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy, by dokładnie obtoczył się w sosie, posypujemy grubo mielonym pieprzem.
Podajemy gorące z tartym serem Parmigiano Reggiano i prażonymi orzechami laskowymi.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką BARILLA
No Comments