Czy na niedzielny obiad zawsze musi być polski klasyk – rosół, ziemniaki, kotlet i mizeria albo kapusta.
Wcale nie musi!
Dziś razem z marką BARILLA na niedzielny obiad zabieramy Was do Włoch, gdzie oprócz pysznej Minestrone zjemy fantastyczną pastę!
Po raz kolejny przekonamy się, że wystarczy kilka najlepszej jakości składników, by stworzyć danie które zachwycać będzie nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Ukochany makaron, ziemniaki i fasolka szparagowa, świeża aromatyczna bazylia, chrupiące orzeszki piniowe i genialne sery!
Tylko tyle albo aż tyle!
SPAGHETTI BARILLA PEŁNOZIARNISTE Z PESTO LIGURYJSKIM zdecydowanie trafia na listę moich ulubionych!
Jak dla mnie Mistrzostwo świata!
Spróbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
* makaron spaghetti pełnoziarniste Barilla 320 g
* fasolka szparagowa – 100 g
* ziemniaki – 2 szt
* bazylia – 1 pęczek
* orzeszki piniowe – 1 garstka
* tarty parmezan – 4 łyżki
* tarty ser owczy pecorino sardo – 1 łyżka
* oliwa z oliwek – ok 100 ml
* czosnek – 1 ząbek
* sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, fasolkę szparagową dzielimy na kawałki.
Wrzucamy wszysko do garnka, zalewamy dużą ilością posolonej wody, zagotowujemy, wrzucamy makaron spaghetti Barilla.
PESTO:
Bazylię miksujemy z oliwą, tartymi serami, orzeszkami piniowymi i czosnkiem, wlewamy na patelnię.
Dodajemy odcedzony makaron z warzywami, mieszamy, by dokładnie się obtoczył.
Podajemy z odrobiną sera i orzechów.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką BARILLA
No Comments