DROŻDŻOWE, BEZGLUTENOWE RACUCHY Z JABŁKAMI

Kocham wszelkiego rodzaju wypieki drożdżowe i dobrze to wiecie!

Ciasta drożdżowe, słodkie drożdżówki, wypieki na słono, pizze, focaccie, bułki i wiele wiele innych wypieków drożdżowych wyrasta w moim piekarniku!

Dziś drożdże znów królowały w kuchni, ale tym razem w innym wydaniu.

Przygotowałam dla Was pyszne drożdżowe, bezglutenowe racuchy z jabłkami.

Łatwe do zrobienia i niesamowicie pyszne!

Gwarantuję, że takie bezglutenowe racuszki pokochają również wielbiciele tradycyjnych, babcinych racuchów!

Spróbujcie i Wy!

 

Do ich przygotowania użyłam produktu o nazwie Mix B – Brot Mix ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär.

Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy.

Idealnie nadaje się również do placków, racuchów i pancakes.

Polecam!

SKŁADNIKI:

* Mix B – Brot-Mix – 250 g

* świeże drożdże – 25 g ( nie zanieczyszczone glutenem )

* kefir – 250 ml

* sól – 1 szczypta

* cukier – ok. 50 g

* jabłka – 5 szt

* cynamon – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kefir rozpuszczamy z drożdżami. Dodajemy odrobinę mixu i pozostawiamy ok. 15 minut.

Do misy przesiewamy resztę Mix C – Brot-Mix, dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy na lekkie ciasto za pomocą miksera ( w razie potrzeby dodajemy kefiru lub dosypujemy mixu ).

Po wyrobieniu odstawiamy na ok. 30 minut. Po wyrośnięciu smażymy na rozgrzanym oleju ( polecam robić to na małym ogniu! ).

Podajemy z przesmażonymi z cukrem i cynamonem jabłkami.

Smacznego!

WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ Schär.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress