Kocham wszelkiego rodzaju wypieki drożdżowe i dobrze to wiecie!
Ciasta drożdżowe, słodkie drożdżówki, wypieki na słono, pizze, focaccie, bułki i wiele wiele innych wypieków drożdżowych wyrasta w moim piekarniku!
Dziś drożdże znów królowały w kuchni, ale tym razem w innym wydaniu.
Przygotowałam dla Was pyszne drożdżowe, bezglutenowe racuchy z jabłkami.
Łatwe do zrobienia i niesamowicie pyszne!
Gwarantuję, że takie bezglutenowe racuszki pokochają również wielbiciele tradycyjnych, babcinych racuchów!
Spróbujcie i Wy!
Do ich przygotowania użyłam produktu o nazwie Mix B – Brot Mix ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär.
Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy.
Idealnie nadaje się również do placków, racuchów i pancakes.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* Mix B – Brot-Mix – 250 g
* świeże drożdże – 25 g ( nie zanieczyszczone glutenem )
* kefir – 250 ml
* sól – 1 szczypta
* cukier – ok. 50 g
* jabłka – 5 szt
* cynamon – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kefir rozpuszczamy z drożdżami. Dodajemy odrobinę mixu i pozostawiamy ok. 15 minut.
Do misy przesiewamy resztę Mix C – Brot-Mix, dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy na lekkie ciasto za pomocą miksera ( w razie potrzeby dodajemy kefiru lub dosypujemy mixu ).
Po wyrobieniu odstawiamy na ok. 30 minut. Po wyrośnięciu smażymy na rozgrzanym oleju ( polecam robić to na małym ogniu! ).
Podajemy z przesmażonymi z cukrem i cynamonem jabłkami.
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ Schär.
No Comments