Jesień i zima to okres pysznych szarlotek i ciast z jabłkami – na blogu znajdziecie ich kilka, a może nawet kilkanaście.
Dziś mam dla Was przepis na ulubiona szarlotkę mojej mamy.
Delikatne, kruche ciasto obficie pokryte dużą ilością jabłek z cynamonem i puszystą pianką.
No i oczywiście duża ilość kruszonki, bez której szarotka nie mogłaby się obejść!
Pycha! Ja też ją uwielbiam!
A Wy jakie szarlotki wolicie? Z kruszonką czy bez?
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 24×28 )
* jabłka – 2,5 kg ( obrane )
* masło – 200 g
* mąka pszenna – 750 g
* cukier – 1,5 szkl
* żółtko – 4 szt
* cynamon – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* buka tarta – 2 łyżki
* śmietana gęsta 18% – 3 łyżki
PIANKA:
*białko – 4 szt
* cukier – 0,5 szkl
* kisiel cytrynowy – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szklanką cukru i cukrem waniliowym.
Dodajemy masło, żółtka i śmietanę, wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy 2 kule.
Jedną mrozimy ok 40 minut, drugą wałkujemy na cienki placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( boki również wykładamy ).
Nakłuwamy, podpiekamy ok. 12-15 minut w 170C.
Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy pół szklanki cukru, cynamon ( nadmiar soku odlewamy ) oraz bułkę tartą.
Dokładnie mieszamy, wykładamy na podpieczony, lekko wystudzony spód.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier.
W momencie kiedy masa będzie szklista wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy,.
Pianę wyciągamy na jabłka, obficie posypujemy startym mrożonym ciastem.
Pieczemy ok. 55-60 minut w 170C ( na złoto ).
Smacznego!
7 komentarzy
Kinga
13 grudnia 2018 at 18:59750 g mąki to ile szklanek?mąka zwykła pszenna dla domu czy pszenna tortowa?
Ostra na Słodko
13 grudnia 2018 at 19:02Klasyczna zwykła mąka do ciasta kruchego ja używam typ 500.
Proszę przeliczyć w przeliczniku – jest ich mnóstwo online.
Ja używam wagi.
Wiola
20 stycznia 2019 at 18:02Pani Sylwio, czy robila Pani szarlotke z tego przepisu? Ja zrobilam to dzisiaj i jestem rozczarowana. Prosze zerknac na proporcje skladnikow. 750g maki? U mnie ciasto nie chcialo sie w ogole zagniesc, w koncu dodalam jeszcze troche masla, smietany i zoltko ale i tak bylo twarde, ciezkie. Poza tym chyba ta fotografia nie przedstawia szarlotki z przepisu.. Szkoda bo w moim przypadku zmarnowane skladniki i niepotrzebne nerwy..
Ostra na Słodko
20 stycznia 2019 at 18:12Zdjęcie PRZEDSTAWIA szarlotkę z przepisu i została ona dokładnie wykonana tak jak w przepisie, z takich składnikow.
Ilona
24 marca 2020 at 21:56Witam, ja również zgadzam się z przedmówczynią, ciasto jest bardzo twarde, bardzo ooo długo się je wyrabia… Co dla niego nie jest dobre. Ciasto kruche powinno być wykonywane w takich proporcjach : 3:2:1 (mąka, tłuszcz, cukier) wtedy wychodzi idealne, wystarczy połączyć składniki i zagnieść delikatne kilka razy, a to ciasto podane z Pani proporcji nijak chce współpracować, nie wiem może źle ugniatam, ale nie jest to pierwsze kruche jakie robię. Mam jeszcze pytanie ile min wyrabiała Pani ciasto? I w jaki sposób? Pozdrawiam
Anonim
26 kwietnia 2020 at 17:39Tak jak u poprzedniczek, ciasta nie dało się zagnieść. Dodałam 2x więcej śmietany i kilka łyżek zimnej wody. Nie dało się go rozwałkować więc trzeba było po troszku wypełniać formę więc koniec końców robiłam je 2,5 godz. Dodałam też o połowę mniej cukru niż w przepisie. Ale reszta wyszła znakomicie i było to NAJLEPSZE ciasto z jabłkami jakie jadłam w życiu.
Ostra na Słodko
26 kwietnia 2020 at 22:53Sprawdzę w takim razie na dniach co ja tu namotałam ( bo musiałam coś namotać przy pisaniu ! ).
Upiekę ciacho i poprawię .
Bardzo się cieszę, że smakowało! No i , że się udało! :)))