SCHAB MIODOWO-MUSZTARDOWY Z ZIELONYM PIEPRZEM

Idą idą! Zbliżają się wielkimi krokami!

Tak – o Świętach mówię!

Jeszcze tylko kilka dni i usiądziemy z bliskimi przy wigilijnym stole, a potem spędzimy dwa świąteczne dni na odpoczynku, rozmowach z bliskimi, no i zapewne jedzeniu.

Jedni co roku trzymają się tradycji, a inni wręcz przeciwnie – starają się zaskoczyć bliskich czymś nowym, innym, może bardziej nowoczesnym.

Dla mam przepis na wspaniały schab, który jest świetnym pomysłem na świąteczny obiad, zarówno dla tradycjonalistów, jak i tych, którzy nie boją się nowości!

Schab jest takim rodzajem mięsa, które możemy przygotować na setki różnych sposobów i podawać zarówno jako danie obiadowe, jak i dodatek do kanapek.

Gwarantuje, że kto spróbuje choć kawałeczek zawsze prosi zarówno o dokładkę, jak i o przepis. 

Każdy będzie po nim oblizywał się ze smakiem.

Sekretem jest dobrej jakości, świeże mięso, długie marynowanie ( pamiętajcie, że im dłużej marynujemy mięso, tym jest ono bardziej przesycone smakiem i bardziej soczyste) i pieczenie w odpowiedni sposób.

Składnikami mojej marynaty jest musztarda sarepska, miód prawdziwy z pasieki moich znajomych i ziarnisty, kolorowy pieprz, bez którego marynata nie może się obyć!

Cała ta kompozycja po zapieczeniu tworzy na mięsie niesamowicie chrupiącą skórkę, dzięki której prosty, zwykły schab zyskuje iście królewski charakter.

Spróbujcie!

Gwarantuję, ze taki schab miodowo-musztardowy stanie się jednym z ulubionych – zarówno do obiadu, jak i na kanapki!

Polecam!

SKŁADNIKI:

* schab bez kości

* musztarda sarepska – 150 g

* miód prawdziwy  ( ja użyłam kruszynowego ) – 3 łyżeczki

* czosnek – 4 ząbki

* sok z cytryny – 1 łyżka

* oliwa z oliwek – 2 łyżki

* pieprz kolorowy w ziarnach

* sól

* masło

DODATKI:

* kluski śląskie – przepis TUTAJ

* brukselka smażona z cebulą i ziołami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Schab układamy na desce. 

Ostrym nożem ( najlepiej cienkim ) oczyszczamy z nadmiaru białych błon ( nie ścinamy jednak wszystkich, gdyż one również nadają smak mięsu ).

Deska do krojenia / podstawka z silikonowymi nóżkami Greta 33 x 23 x 2 cm owalna AMBITION

Czosnek siekamy ostrym, dużym nożem.

Komplet noży kutych Titanium 6-elementowy AMBITION

 Pieprz kruszymy w moździerzu.

Musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę, czosnek i 3/4 pokruszonego pieprzu mieszamy.

Mięso nacinamy w kratkę.

Nacieramy solą, a następnie dokładnie, np. za pomocą silikonowej szpatułki smarujemy marynatą.

Szpatuła owalna Nordic 18,5 cm AMBITION

Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na całą noc ).

Po zamarynowaniu posypujemy resztą pieprzu, układamy w brytfannie z dodatkiem masła i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika ( przykrywamy na ok. 30 minut. Po tym czasie pieczemy odkryty oblewając co jakiś czas powstałym sosem ).

Ps. do przegotowania schabu wykorzystałam nowości od AMBITION – Brytfannę owalną Taurus, posiadającą pokrywę o podwójnej funkcjonalności.

Może ona służyć jako normalna pokrywka, ale również jako patelnia grillowa.

Czegoś takiego jeszcze nie widziałam!

Wykonana z odlewanego aluminium, które doskonale przewodzi ciepło, przystosowywana do używania w piekarniku ( do temp. 240C ).

W jednym urządzeniu można zatem nie tylko zapiekać, ale i smażyć dania.

Świetny pomysł dla tych, którzy cenią sobie świetnej jakości sprzęt, a nie lubią mieć dużej ilości garnków.

Naczynia kuchenne wyposażone w powłokę Teflon™ PlatinumPlus są przeznaczone zarówno dla profesjonalnych szefów kuchni, jak i domowych pasjonatów gotowania.

Teflon™ PlatinumPlus należy do najbardziej odpornych na zarysowania powłok do naczyń kuchennych dostępnych na rynku, a zintegrowana powłoka tworzy na naczyniu wyjątkowo trwałą powierzchnię, która pozwala na użycie metalowych akcesoriów kuchennych podczas gotowania.

Więcej o Brytfannie możecie poczytać ( ale i kupić ją!) TUTAJ.

Brytfanna owalna Taurus 38 x 26 cm AMBITION

Pieczemy ok.15 minut, a następnie zmniejszamy do 165C i pieczemy do miękkości ( mniej więcej 1 godzina pieczenia na 1 kg schabu ).

Po upieczeniu zostawiamy schab w wyłączony, uchylonym piekarniku.

Kroimy.

Pamiętajcie, żeby kroić schab dopiero po ok. 15-20 minutach – soki muszą się „rozejść” po całym mięsie.

Podajemy z kluskami śląskimi i smażoną brukselką.

Smacznego!

Komplet sztućców Verona 24-elementowy w pudełku AMBITION

KONKURS!

Święta kojarzą się nam nie tylko ze wspólnym kolędowaniem, ubieraniem choinki, odpoczynkiem, rodzinną atmosferą, pysznym jedzeniem, ale i z prezentami!

Razem z marką AMBITION przygotowałam dla Was konkurs, w którym możecie wygrać fajny prezent dla siebie albo dla bliskich.

Nagród jest aż 3!

Do wygrania elegancki 18-częściowy komplety obiadowy z linii Fala – TEN

Nowoczesny, elegancki, piękny  -może być już Twój!

Co trzeba zrobić?

1. W komentarzu pod tym wpisem opisz mi SWOJE WYMARZONE ŚWIĘTA!

Mogą to być te, które już były, albo te, które dopiero Ci się marzą.

Możesz mnie zaskoczyć, albo wzruszyć!

Nie zapomnij podpisać się imieniem i nazwiskiem!

2. W komentarzu na fb pod zdjęciem ( TU ) napisz: BIORĘ UDZIAŁ W KONKURSIE

I tyle!

CZAS TRWANIA: 09.12-23.12

Wyniki pojawią się w ciągu 7 dni od daty zakończenia konkursu.

Zapraszam do zabawy!

Komplet obiadowy Fala 18-elementowy AMBITION

DO PRZYGOTOWANIA WPISU UŻYŁAM:

DESKA: https://dajar.pl/deska-do-krojenia-podstawka-z-silikonowymi-nozkami-greta-33-x-23-x-2-cm-owalna-ambition

SZPATUŁA PROSTOKĄTNA: https://dajar.pl/szpatula-prostokatna-nordic-30-3-cm-ambition

SZPATUŁA OWALNA: https://dajar.pl/szpatula-owalna-nordic-18-5-cm-ambition

NOŻE: https://dajar.pl/komplet-nozy-kutych-titanium-6-elementowy-ambition

KOMPLET OBIADOWY: https://dajar.pl/komplet-obiadowy-fala-18-elementowy-ambition

SZTUĆCE: https://dajar.pl/komplet-sztuccow-verona-24-elementowy-w-pudelku-ambition

BRYTFANNA: https://dajar.pl/brytfanna-owalna-taurus-38-x-26-cm-ambition

.

PROJEKT POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ AMBITION

ambition