Idą już idą!
Zbliżają się wielkimi krokami.
Tak, tak – o świętach mówię!
Na krakowskim rynku błyszczy przystrojona choinka, w głośnikach słychać świąteczne piosenki, w galeriach ludzi tłum poszukuje świątecznych prezentów, a Wy na blogu poszukujecie świątecznych inspiracji zarówno na wigilijny stół, jak i na świąteczne słodkości.
Dziś, zainspirowana moją ulubioną kawą INKA przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciacho z bananami.
Delikatny, puszysty czekoladowy biszkopt przykryty lekkim kawowym kremem, bananami i pianką straciatella jest świetnym pomysłem zarówno na święta, jak i na każdy inny dzień!
Kawowy smak absolutnie nie jest dominujący, dlatego też filiżanka kawki jako dodatek z całą pewnością będzie świetnym pomysłem!
Ciasto jest łatwe, szybkie i pyszne.
Pieczenia wymaga tylko czekoladowy biszkopt, reszta to już tylko chłodzenie w lodówce.
Mam nadzieję, że zagości na Waszym świątecznym stole!
Dajcie znać!
SKŁADNIKI:
CZEKOLADOWY BISZKOPT:
* jajko – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 2/3 szkl
* kakao – 2 łyżki
KREM KAWOWY:
* mascarpone – 500 g
* śmietana 36% – 250 ml
* kawa INKA klasyczna – 2 łyżki ( proszek, nie płynna )
* cukier puder – 4-5 łyżek
PIANKA STRACIATELLA:
* śmietana 36% – 300 ml
* cukier puder – 3 łyżki
* żelatyna – 1 łyżka
DODATKOWO:
* banany – 6 szt
* czekolada mleczna – 100 g
* słodzony napar kawowy z INKI do napączowania biszkoptu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT CZEKOLADOWY:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier.
Wlewamy po 1 żółtku nie przerywając ubijania.
Wsypujemy mąkę przesianą z kakao, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Wylewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem, pieczemy ok. 35-40 minut w 160C bez termoobiegu. Studzimy.
KREM KAWOWY:
Zimny ser mascarpone ucieramy z zimną śmietaną na jednolity krem.
Dodajemy kawę INKA i cukier puder, mieszamy.
PIANKA STRACIATELLA:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na puch.
Następnie cienkim strumieniem wlewamy rozrobioną w 2 łyżkach wody i podgrzaną ( ale nie gorącą ) żelatynę.
Dokładnie ucieramy.
CAŁOŚĆ:
Schłodzony biszkopt odwracamy „do góry nogami”, nasączamy naparem z INKI, układamy przekrojone na pół banany ( jeden obok drugiego ).
Przykrywamy kremem kawowym, wygładzamy.
Przykrywamy pianką śmietanowa i obficie posypujemy posiekaną / startą czekoladą.
Ps. Czekoladę można również dodać odrazu do pianki!
Chłodzimy ( najlepiej przez noc ) w lodówce.
Smacznego!
Ps. na blogu są też inne ciacha z dodatkiem kawy INKA – każde z nich będzie świetnym pomysłem na świąteczny stół!
Przepis powstał we współpracy z marką INKA
No Comments