CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE Z INKĄ, BANANAMI I PIANKĄ STRACIATELLA

Idą już idą!

Zbliżają się wielkimi krokami.

Tak, tak – o świętach mówię!

Na krakowskim rynku błyszczy przystrojona choinka, w głośnikach słychać świąteczne piosenki, w galeriach ludzi tłum poszukuje świątecznych prezentów, a Wy na blogu poszukujecie świątecznych inspiracji zarówno na wigilijny stół, jak i na świąteczne słodkości.

Dziś, zainspirowana moją ulubioną kawą INKA przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciacho z bananami.

Delikatny, puszysty czekoladowy biszkopt przykryty lekkim kawowym kremem, bananami i pianką straciatella jest świetnym pomysłem zarówno na święta, jak i na każdy inny dzień!

Kawowy smak absolutnie nie jest dominujący, dlatego też filiżanka kawki jako dodatek z całą pewnością będzie świetnym pomysłem!

Ciasto jest łatwe, szybkie i pyszne.

Pieczenia wymaga tylko czekoladowy biszkopt, reszta to już tylko chłodzenie w lodówce.

Mam nadzieję, że zagości na Waszym świątecznym stole!

Dajcie znać!

SKŁADNIKI:

CZEKOLADOWY BISZKOPT:

* jajko – 5 szt

* cukier – 3/4 szkl

* mąka pszenna – 2/3 szkl

* kakao – 2 łyżki

KREM KAWOWY:

* mascarpone – 500 g

* śmietana 36% – 250 ml

* kawa INKA klasyczna – 2 łyżki ( proszek, nie płynna )

* cukier puder – 4-5 łyżek

PIANKA STRACIATELLA:

* śmietana 36% – 300 ml

* cukier puder – 3 łyżki

* żelatyna – 1 łyżka

DODATKOWO:

* banany – 6 szt

* czekolada mleczna – 100 g

* słodzony napar kawowy z INKI do napączowania biszkoptu

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT CZEKOLADOWY:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier.

Wlewamy po 1 żółtku nie przerywając ubijania.

Wsypujemy mąkę przesianą z kakao, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Wylewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem, pieczemy ok. 35-40 minut w 160C bez termoobiegu. Studzimy.

KREM KAWOWY:

Zimny ser mascarpone ucieramy z zimną śmietaną na jednolity krem.

Dodajemy kawę INKA i cukier puder, mieszamy.

PIANKA STRACIATELLA:

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na puch.

Następnie cienkim strumieniem wlewamy rozrobioną w 2 łyżkach wody i podgrzaną ( ale nie gorącą ) żelatynę.

Dokładnie ucieramy.

CAŁOŚĆ:

Schłodzony biszkopt odwracamy “do góry nogami”, nasączamy naparem z INKI, układamy przekrojone na pół banany ( jeden obok drugiego ).

Przykrywamy kremem kawowym, wygładzamy.

Przykrywamy pianką śmietanowa i obficie posypujemy posiekaną / startą czekoladą.

Ps. Czekoladę można również dodać odrazu do pianki!

Chłodzimy ( najlepiej przez noc ) w lodówce.

Smacznego!

Ps. na blogu są też inne ciacha z dodatkiem kawy INKA – każde z nich będzie świetnym pomysłem na świąteczny stół!

  

Przepis powstał we współpracy z marką INKA

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress