Dziś znów przybiegam do Was z przepisem na pyszny sernik.
Kilka dni temu pokazałam go krok po kroku na swoim Instagramie ( warto go obserwować – na Instastory pokazuję często przepisy, których jeszcze tutaj nie ma ) i zrobił prawdziwą furorę!
Sernik jest idealny!
Idealnie kremowy, idealnie delikatny, idealnie słodki itd. itd.
Mogłabym tak wymieniać w nieskończoność!
Świetnie jego delikatną konsystencję przełamuje jabłkowy spód – to takie połączenie sernika z szarlotką.
Koniecznie spróbujcie!
Gwarantuję, że to będzie jeden z Waszych ulubionych serników!
SKŁADNIKI:
( blacha ok. 24 x 30 )
SPÓD:
* herbatniki – ok. 20 – 25 szt
WARSTWA JABŁKOWA:
* jabłka – 1 kg ( już po starciu )
* kasza manna – 3 łyżki
MASA SEROWA:
* ser biały 3 x mielony ( śmiało może być dobrej jakości ser wiaderkowy ) – 1 kg
* jajko – 4 szt
* budyń waniliowy – 80 g
* cukier – ok. 1,5 szkl
* wanilia – ziarna lub esencja – do smaku
* śmietana 30% – 250 ml
* masło – 80 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jabłka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kaszę mannę, mieszamy.
Na spód blachy układamy herbatniki, przykrywamy jabłkami, wygładzamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości,dodajemy po jednym żółtku, a następnie dodajemy śmietanę, wanilię, zmielony ser oraz budyń – wszystko razem mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
Dodajemy ubite na sztywno ze szczyptą soli białka, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Całość wylewamy na jabłka wygładzamy.
Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 55-60 minut.
Pieczemy z kąpielą wodną.
Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Smacznego!
2 komentarze
antoninka
14 stycznia 2019 at 11:18Wygląda wspaniale! Ponieważ jestem początkująca, proszę o informację, czy budyń ma być w proszku? i jak mam rozumieć kąpiel wodną? Postawić obok naczynie z wodą? Pozdrawiam i dzięki za wspaniałe przepisy :)
Ostra na Słodko
14 stycznia 2019 at 11:21Budyń – tak, w proszku :)
Kąpiel – pod spód naczynie ( blacha )z wodą, ktora będzie parować :)
Smacznego! :)))))
Cudownego dnia!