BUŁECZKI SEROWE Z MOZZARELLĄ I SUSZONĄ CEBULKĄ

Drożdżowych wypieków, które tak bardzo kocham ciąg dalszy!

Dziś upiekłam niesamowicie puszyste i delikatne bułeczki wypełnione dużą ilością żółtego sera i mozzarelli.

Przed pieczeniem posypała prażoną cebulką, która zapiekając się w serze nadała im niezwykłego smaku i aromatu

Bułeczki są fantastyczne!

Smakują zarówno same, na gorąco, kiedy to ser przyjemnie się ciągnie, jak i na zimno z dodatkiem ulubionej wędliny czy też warzyw.

Spróbujcie!

Już zawsze będziecie chcieli do nich wracać!

SKŁADNIKI:

( ok. 15-17 szt )

* maka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 40 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 260 ml

* cukier –  1 płaska łyżka

* jajko – 2 szt

* sól – 1 płaska łyżeczka

DODATKOWO:

* mozzarella – 2 op

* ser żółty np. cheddar – ok. 17 plastrów

* suszona cebulka

* jajko do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy z solą.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy, urywamy po kawałku.Każdy kawałek rozpłaszczamy, układamy plaster i kawałki mozzarelli.

Zawijamy dokładnie sklejając, nacinamy górę w paski, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cebulką

Zapiekamy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress