SERNIK BOUNTY – kokosowy z czekoladą / bez pieczenia

Jak wiecie serniki to ciasta, które kocham miłością bezgraniczną ( chyba inaczej się tego nie da nazwać! ).

Przygotowuje je zarówno na te ważne okazje, jak i totalnie bez okazji – do popołudniowej kawki.

Za każdym razem mój sernik jest inny.

Za każdym razem staram się zaskoczyć domowników i znajomych z pracy czymś nowym, a zarazem wzbudzić zachwyt w czytelnikach – tak by z przyjemnością zaglądnęli, no i wracali do przepisu.

Dziś, specjalnie z myślą o zbliżającym się Dniu Kobiet 8 marca

i zainspirowana współpracą z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na fantastyczny SERNIK BOUNTY – o smaku prażonego kokosu i czekolady.

Nie wymaga pieczenia, dlatego przygotowuje się go bardzo szybko!

No i tak samo szybko znika!

Sernik jest naprawdę bardzo mocno kokosowy i wyrazisty w smaku. 

Zachwycać będzie zarówno dzieci i dorosłych, na myśl przywodząc wymarzone egzotyczne wakacje.

Spróbujcie i Wy!

SKŁADNIKI:

SPÓD:

*kostka Kasia – 100 g
*biszkopty – 200 g
*wiórki kokosowe – 50 g

MASA SEROWA:

*twaróg 3x mielony – 600 g
*śmietana 36% – 200 g
*cukier puder – 150 g
*wiórki kokosowe – 150 g
*żelatyna – 2 czubate łyżeczki
*kokosowe batoniki ( mini ) – ok. 150 g

POLEWA CZEKOLADOWA:

*kostka Kasia – 125 g
*czekolada mleczna 150 g
*kakao – 1 czubata łyżka
*cukier – 2 łyżki

DODATKOWO:

*batoniki do dekoracji

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:
Kokos prażymy na suchej patelni.
Kasię roztapiamy.
Ciasteczka miksujemy na piasek.
Wszystko razem dokładnie mieszamy ( miksujemy ), wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy do lodówki.

MASA SEROWA:
Ser biały miksujemy ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem – wszystko ” na raz”( na puszystą masę ).
Żelatynę zalewamy odrobina zimnej wody, podgrzewamy ( ale nie gotujemy! ), dodajemy do niej 2-3 łyżki masy serowej, rozpuszczamy, całość wlewamy do reszty masy i dokładnie miksujemy na gładki krem.
Na koniec wsypujemy prażony kokos, mieszamy łyżką.

POLEWA:
Na kąpieli wodnej rozpuszczamy wszystkie składniki – robimy to powoli, cierpliwie, wszystkie składniki musza się dokładnie połączyć, a cukier rozpuścić.

CAŁOŚĆ:
Na schłodzony spód wyciągamy połowę masy serowej, przykrywamy zmiksowanymi batonikami kokosowymi, zalewamy resztą masy, wygładzamy.Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Po schodzeniu zalewamy polewą czekoladową, dekorujmy pozostałymi batonikami.

Smacznego!

PRZEPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ KASIA

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Natalia
    2 września 2020 at 08:39

    Foremka o jakiej średnicy została użyta ?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress