Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami ( ależ ten czas leci! ).
Mam nadzieje, ze przepisy z bloga zagoszczą na Waszych stołach ( czekam jak zawsze na Wasze zdjęcia! ).
Świąteczne baby, mazurki, pyszne serniki, makowce i wiele innych ciast w te szczególne dni będzie zachwycać rodziny, najbliższych, przyjaciół.
Dzisiaj, zainspirowana współpracą z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na pyszne brzoskwiniowe ciasto – nazwalam je Brzoskwiniowa Pszczółka!
Lekki, cytrynowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i masą brzoskwiniową tworzy genialne połączenie!
Niesamowitego uroku dodają mu male morele ozdobą przypominające pszczółki w ulu – taki mały szczegół, a sprawia, ze proste ciasto staje się tym wyjątkowym!
Spróbujcie!
Ps. Ciasto jest przepyszne i jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta, ale i na każdą okazje!
UWAGA PRZYPOMINAM!
TRWA AKCJA PAJACYK!
Nie wiem czy wiecie, ale KUPUJĄC KASIĘ DOŁĄCZACIE DO SZLACHETNEJ AKCJI I ZAPEWNIACIE POSIŁEK POTRZEBUJĄCYM DZIECIOM.
Kupując Kasię w okresie od 21.03 do 21.04 przyczyniacie się razem z Kasią do czynienia dobra!
Szkoły i świetlice objęte akcją Pajacyka będą zapewniały potrzebującym dzieciom obiady, podwieczorki i desery.
Jest to walka z częstym problemem jakim jest niedożywienie dzieci w Polsce.
KUPUJĄC -> POMAGASZ
Dołącz i Ty!
KLIKNIJ –> WIELKA MOC POMAGANIA
SKŁADNIKI:
( blacha 24 x 28 )
BISZKOPT:
*jajko – 4 szt
*cukier – 4 czubate łyżki
*mąka pszenna – 5 łyżek ( 1 szkl = 250 ml )
*sok z cytryny + woda – do nasączenia
KREM BUDYNIOWY:
*budyń śmietankowy bez cukru ( po 40 g ) – 2 szt = 80 g
*mleko – 500 ml
*miód wielokwiatowy – 2 łyżki
*kostka Kasia – 200 g
*cukier puder – 2 łyżki
MASA BRZOSKWINIOWA:
*brzoskwinie w puszcze – 1 op
*galaretka brzoskwiniowa – 2 op
*woda – 500 ml
DODATKOWO:
*morele w syropie
*czekolada mleczna
*płatki migdałów
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier, wlewamy po 1 żółtku, ucieramy.
Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Pieczemy na blasze wyłożonej papierem ok. 25 minut w 180C.
Po upieczeniu w razie potrzeby delikatnie ścinamy, nasączamy ciepłą wodą z sokiem cytrynowym.
KREM BUDYNIOWY:
Z całości mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy.
W odlanym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy na gorące mleko, dodajemy miód i na wolnym ogniu cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia.
Całkowicie studzimy. Kasię ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
Do utartej Kasi dodajemy łyżka po łyżce zimny ( to ważne ! ) budyń, ucieramy.
Całość wylewamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki.
MASA BRZOSKWINIOWA:
Brzoskwinie odsączamy, miksujemy na gładką masę.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy z brzoskwiniami ( takie ciepłe ), odstawiamy do tężenia.
Lekko tężejącą masę wylewamy na schodzony krem.
Zostawiamy na kilka godzin w lodowce.
DEKORACJA:
Morele odsączone z syropu dekorujemy roztopioną czekoladą z odrobiną śmietanki ( najwygodniej to robić strzykawką).
Wbijamy płatki migdałów, układamy ozdoby z temperowanej czekolady.
I gotowe!
Smacznego!
PRZEPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ KASIA
No Comments