Jak wiecie miłością bezgraniczną kocham ciasto drożdżowe!
Kojarzy mi się ( i pewnie nie tylko mi ) z takimi domowymi mamino-babcinymi wypiekami i domem pachnącym świeżym chlebem prosto z gorącego pieca.
Takich dziecięcych wspomnień mam jednak wiele!
Słodka karpatka, która mama piekła w piekarniku gazowym, a ja z bratem wyczekiwałam wpatrując się przez szybę w rosnące na cieście góry.
Eklerki z nieziemsko słodkim kremem i polewą czekoladową, po które jechaliśmy w sobotę z bratem do sklepu mojej mamy.
Zupa pomidorowa z lanym ciastem gotowana na kości, którą później obgryzałam ( ja czekałam zawsze na tę kość, nie na zupę! ).
Słodkie różowe ptysie w kształcie łabędzi z kremem bezowym i wielkie pierogi z serem mojej babci.
Ależ miło to powspominać!
Dziś jednak nie o wspomnieniach będziemy gadać, ale do wspomnień nawiążemy!
Zainspirowana genialnym konkursem na Durszlak.pl z okazji Dnia Mamy przygotowałam przepis na fantastyczne drożdżówki!
Ale nie takie zwykłe drożdżówki!
Są wyjątkowe nie dlatego, że włożyłam całe serce w ich przygotowanie, ale też dlatego, że połączyłam w nich właśnie te ulubione smaki dzieciństwa – puszyste ciasto drożdżowe, słodki krem karpatkowy i chrupiącą kokosową kruszonkę.
Dobrze znane, tradycyjne smaki, ale przygotowane w zupełnie nowym niespotykanym dotąd wydaniu!
Mama była zachwycona!
Spróbujcie i Wy!
Polecam!
Ps. Przysmak z dyni dodany do ciasta drożdżowego sprawia, że nabiera ono delikatnego żółtego koloru!
Lato na talerzu!
Ps. Konkurs ten organizowany jest wraz z marką MANUFAKTURA WIELKOPOLSKA – producentem przepysznych, domowych wyrobów prosto do Twojej spiżarni.
http://www.manufaktura-wielkopolska.pl/
W e-sklepie Manufaktura Wielkopolska do 30 czerwca trwa promocja!
Rabat 10 % na zakupy na hasło: durszlak10
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 650 g
* mleko 3,2% – 125 ml
* masło – 125 g
* świeże drożdże – 50 g
* cukier – 0,5 szkl
* Przysmak z dyni Manufaktura Wielkopolska – 3 łyżki
* jajko – 3 szt
* sól – 1 szczypta
* kurkuma – 1 łyżeczka
+ żółtko do posmarowania
KREM KARPATKOWY:
* masło – 250 g
* mleko – 3 szkl
* wanilia – 1 laska
* jajko – 1 szt
* żółto – 4 szt
* mąka ziemniaczana – 2 czubate łyżki
* mąka pszenna – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Pół szklanki mleka podgrzewamy. Rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy. Studzimy.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, kurkumę, jajka oraz Przysmak z dyni.
Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy około 15 minut.
Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.
( Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę mleka.
Jeśli za rzadkie – więcej mąki).
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu wałkujemy, wycinamy “pączki”, smarujemy żółtkiem, pieczemy ok. 13 minut w 180C.
W trakcie pieczenia posypujemy kruszonką.
KREM KARPATKOWY:
2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i wanilią.
Pozostałe mleko miksujemy z jajkiem, żółtkami i mąką.
Dodajemy do gotującego mleka i na wolnym ogniu gotujemy, aż krem zgęstnieje.
Całkowicie studzimy.Masło ucieramy na puszystą jasną masę i stopniowo dodajemy budyń – łyżka po łyżce.
KOKOSOWA KRUSZONKA:
Na maśle przesmażamy kokos z cukrem. Posypujemy w trakcie pieczenia drożdżówek.
CAŁOŚĆ:
Schłodzonym kremem karpatkowym nadziewamy drożdżówki.
Smacznego!
No Comments