Karmel ciastko czekolada – chyba wszyscy kojarzą tą słodką, telewizyjną reklamę chrupiącego batonika z karmelem oblanego pyszną czekoladą.
Można powiedzieć, że to taka moje reklama z dziecięcych lat!
W telewizji królowała reklama, a na kulinarnych blogach cały czas króluje przepis na pyszne ciasto inspirowane właśnie tym batonikiem.
Od teraz królować będzie i u mnie!
Razem z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto 3 BIT – kruche herbatniki przełożone obłędnie słodkim kremem kajmakowym i bitą śmietaną w połączeniu z czekoladą tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze!
Ciasto jest idealnym pomysłem na niedzielny deser albo np. zbliżającymi się wielkimi krokami Dzień Ojca.
Każdy wielbiciel słodkości będzie prosił o dokładkę!
Spróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI:
( 28 x 36 )
* masa krówkowa – 500 g
* herbatniki – 50 szt
* krakersy – 25 szt
* śmietana 36% – 400 ml
* śmietanfix – 2 op
* czekolada mleczna – 70
MASA BUDYNIOWA :
* kostka Kasia – 180 g
* mleko – 500 ml
* cukier – 120 g
* żółtko – 2 szt
* mąka ziemniaczana – 3 łyżki
* mąka pszenna – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MASA BUDYNIOWA :
1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem.
Resztę mleka mieszamy z żółtkami i przesianą mąką ziemniaczaną i pszenną.
Dodajemy do gotującego się mleka i bardzo szybko i dokładnie mieszamy, uważając by nie powstały grudki. Gotujemy ok. 1 min, aż masa budyniowa zrobi się gęsta. Zostawiamy do ostygnięcia.
Kasię ucieramy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy przestudzony budyń.
Masę krówkową zanurzamy we wrzątku na kilka minut – sprawi to , że będzie się lepiej rozsmarowywać.
CAŁOŚĆ :
Dno blachy wykładamy herbatnikami. Rozsmarowujemy ciepłą krówkę.
Przykrywamy warstwą krakersów. Pokrywamy masą budyniową.
Przykrywamy resztą herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietanfixem.
Pokrywamy warstwę herbatnikową a na sam wierzch ścieramy czekoladę.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc )
Zajadamy!
Smacznego!
PRZEPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ KASIA
1 Comment
jajan
17 czerwca 2019 at 23:34Wybacz, ale margaryna w kremie? MAsło!