Macie tak czasami, ze jeżeli jakieś ciasto bardzo Wam posmakuje to potem na bazie jego przygotowujecie inne?!
Ja tak!
Jakiś czas temu mama upiekła w domu budyniowy biszkopt z orzeźwiającym cytrynowym kremem i ciasto tak bardzo posmakowało wszystkim, ze postanowiliśmy na bazie tego samego budyniowego biszkoptu przygotować inną wersję – tym razem truskawkowa!
Lekki budyniowy biszkopt z budyniu przykryty orzeźwiającą truskawkową pianką jest genialnym pomysłem na każdą okazję!
Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne – wręcz takie “niebiańskie” bym nazwala!
Gwarantuje ze zakochacie się zarówno w cytrynowej , jak i truskawkowej wersji.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 24×28 )
BISZKOPT BUDYNIOWY:
* budyń śmietankowy – 5 op
* cukier – 1 szkl
* jajka L – 6 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
KREM:
* serek “homo” truskawkowy – 560 g
* śmietana 30% słodka – 600 ml
* galaretka malinowa – 1 op
DODATKOWO:
* male biszkopty do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku.
Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką.
Przelewamy na blachę, pieczemy ok.35 minut/180C. Studzimy, kroimy.
KREM:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę.
CAŁOŚĆ:
2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy resztą kremu, układamy biszkopciki.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Pycha!
No Comments