BUDYNIOWY BISZKOPT Z MALINOWĄ PIANKĄ

Macie tak czasami, ze jeżeli jakieś ciasto bardzo Wam posmakuje to potem na bazie jego przygotowujecie inne?!

Ja tak!

Jakiś czas temu mama upiekła w domu budyniowy biszkopt z orzeźwiającym cytrynowym kremem i ciasto tak bardzo posmakowało wszystkim, ze postanowiliśmy na bazie tego samego budyniowego biszkoptu przygotować inną wersję – tym razem truskawkowa!

Lekki budyniowy biszkopt z budyniu przykryty orzeźwiającą truskawkową pianką jest genialnym pomysłem na każdą okazję!

Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne – wręcz takie „niebiańskie” bym nazwala!

Gwarantuje ze zakochacie się zarówno w cytrynowej , jak i truskawkowej wersji.

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 24×28 )

BISZKOPT BUDYNIOWY:

* budyń śmietankowy – 5 op

* cukier – 1 szkl

* jajka L – 6 szt

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

KREM:

* serek „homo” truskawkowy – 560 g

* śmietana 30% słodka – 600 ml

* galaretka malinowa – 1 op

DODATKOWO:

* male biszkopty do dekoracji

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku.

Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką.

Przelewamy na blachę, pieczemy ok.35 minut/180C. Studzimy, kroimy.

KREM:

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę.

CAŁOŚĆ:

2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem.

Smarujemy resztą kremu, układamy biszkopciki.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Pycha!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress