TARTA Z KREMEM JOGURTOWYM I OWOCAMI LATA

Maliny, wiśnie, czereśnie, truskawki, borówka, jagody i aronie – któż z nas z utęsknieniem nie wypatruje ich na straganach w przystępnej cenie, by móc zakupić większe ilości?!

Z owocami lata znajdziecie na blogu cale mnóstwo pysznych przepisów!

Słodkie drożdżówki, ciasta ucierane, ciasta biszkoptowe, przeróżne torty, muffiny i tartaletki.

Dziś zapraszam Was na przepyszną, kruchą tartę z lekkim, jogurtowym kremem i owocami.

Ja sięgnęłam po maliny, czereśnie i truskawki – Wy śmiało możecie zrobić swoją ulubioną wersję!

Polecam!

Os. taki krem jogurtowy jest również świetnym pomysłem do przygotowania małych tartaletek na jeden kęs!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO:

* mąka pszenna – 200 g

* masło – 100 g

* cukier – 90 g

* żółtko – 1 szt

* śmietana kwaśna – 1 łyżka

KREM JOGURTOWY:

* jogurt grecki – 400 g

* cukier puder – 3-4 łyżki

* wanilia 

* galaretka przezroczysta + 1 szkl wrzątku

DODATKOWO:

* ulubione owoce: maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUCHE CIASTO:

Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Ciastem wylepiamy foremkę, nakłuwamy, wypiekamy na złoto, studzimy.

KREM JOGURTOWY:

Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, odstawiamy do tężenia.

Jogurt grecki ucieramy z cukrem pudrem i wanilią ( do smaku ).

3/4 galaretki wlewamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy, całość wlewamy do masy i dokładnie miksujemy.

Wylewamy na podpieczony spód, odstawiamy na 15 minut do lodówki.

Układamy świeże owoce, smarujemy resztą galaretki ( będą ładnie błyszczały ).

Po zastygnięciu kremu zajadamy!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress