Maliny, wiśnie, czereśnie, truskawki, borówka, jagody i aronie – któż z nas z utęsknieniem nie wypatruje ich na straganach w przystępnej cenie, by móc zakupić większe ilości?!
Z owocami lata znajdziecie na blogu cale mnóstwo pysznych przepisów!
Słodkie drożdżówki, ciasta ucierane, ciasta biszkoptowe, przeróżne torty, muffiny i tartaletki.
Dziś zapraszam Was na przepyszną, kruchą tartę z lekkim, jogurtowym kremem i owocami.
Ja sięgnęłam po maliny, czereśnie i truskawki – Wy śmiało możecie zrobić swoją ulubioną wersję!
Polecam!
Os. taki krem jogurtowy jest również świetnym pomysłem do przygotowania małych tartaletek na jeden kęs!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO:
* mąka pszenna – 200 g
* masło – 100 g
* cukier – 90 g
* żółtko – 1 szt
* śmietana kwaśna – 1 łyżka
KREM JOGURTOWY:
* jogurt grecki – 400 g
* cukier puder – 3-4 łyżki
* wanilia
* galaretka przezroczysta + 1 szkl wrzątku
DODATKOWO:
* ulubione owoce: maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUCHE CIASTO:
Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.
Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.
Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Ciastem wylepiamy foremkę, nakłuwamy, wypiekamy na złoto, studzimy.
KREM JOGURTOWY:
Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, odstawiamy do tężenia.
Jogurt grecki ucieramy z cukrem pudrem i wanilią ( do smaku ).
3/4 galaretki wlewamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy, całość wlewamy do masy i dokładnie miksujemy.
Wylewamy na podpieczony spód, odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Układamy świeże owoce, smarujemy resztą galaretki ( będą ładnie błyszczały ).
Po zastygnięciu kremu zajadamy!
Smacznego!
No Comments