IMIENINY ŚW. KRZYSZTOFA – KAWIARNIANY SMAK KRAKOWA / MOJE WARSZTATY KULINARNE W PAŁACU KRZYSZTOFORY – MUZEUM KRAKOWA

Uwielbiam kiedy w Krakowie się DZIEJE!

Dzieje coś fajnego, w czym mam okazję wziąć udział i co związane jest w moją pasją!

21 lipca jak na skrzydłach popędziłam na krakowski rynek, gdzie w Pałacu Krzysztofory – Muzeum Krakowa odbywało się wielkie święto.

“Imieniny św.Krzysztofa – Kawiarniany Smak Krakowa”  to całodniowe wydarzenie związane właśnie z imieninami Krzysztofa.

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

W tym roku organizatorzy postanowili zagłębić się w świat kawiarni, które są ważnym elementem kulinarnego pejzażu Krakowa, który uzyskał tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej.

W programie znalazły się zarówno atrakcje dla dzieci ( i w tym ja maczałam palce! ), ale też atrakcje dla dorosłych ( m.in. spotkania z wybitnymi krakowskimi dziennikarzami oraz historykami, a także wieczorny koncert ).

Obraz może zawierać: co najmniej jedna osoba, ludzie siedzą i w budynku

Obraz może zawierać: 1 osoba, stoi, buty i w budynku

Obraz może zawierać: 2 osoby, uśmiechnięci ludzie, ludzie stoją

Obraz może zawierać: 2 osoby, ludzie siedzą i tłum

Jak wiecie ja uwielbiam gotować razem z dziećmi, dlatego też kiedy padła propozycja od organizatorów – nie zastanawiałam się ani chwili!

W warsztatach wzięły udział dzieci, które pewnie dopiero planują zacząć swoją przygodę z pichceniem, ale te takie, które pierwsze kroki mają już za sobą.

Przygotowaliśmy razem przepyszne gofry w kilku rodzajach ( PRZEPISY ZNAJDZIECIE PONIŻEJ! )

Było zdrowo i troszkę mniej zdrowo!

Było słodko i było sezonowo – czyli tak jak kocham najbardziej!

Przy robieniu gofrów śmiechu, krzyku i zabawy było co niemiara!

A umorusane na koniec w czekoladzie buzie świadczyły chyba o tym, że smakowało!

Zobaczcie zdjęcia!

PRZEPISY NA WARSZTATOWE GOFRY

GOFRY WANILIOWE Z OWOCAMI

– Mąka pszenna – 280 g / 2 szkl
– Mleko 3,2% – 2 szkl
– Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– Cukier – 2 łyżki
– Olej – 1/3 szkl
– Jajko – 2 szt
– Sól – 1 szczypta

DODATKOWO: mascarpone, cukier puder, wanilia + owoce

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.

Dodajemy mleko, olej i żółtka – mieszamy dokładnie.

Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Wylewamy na bardzo gorącą gofrownicę i pieczemy na złoto.

Podajemy z mascarpone utartym z wanilią i cukrem oraz świeżymi owocami.

GOFRY CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM I BANANAMI

– Mąka pszenna – 3 szkl / 400 g

– Kakao – 4 pełne łyżki / 80 g

– Czekolada mleczna – 2 tabliczki

– Cukier – 6 łyżek

– Jajka – 6 szt

– Olej – 120 g / 0,5 szkl

– Maślanka – 500 ml

– Soda oczyszczona – 1 łyżeczka

– Proszek do pieczenia – łyżeczka

– Sól – 1 szczypta

DODATKOWO: krem czekoladowy + banany

Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.

Dodajemy maślankę oraz olej – mieszamy, odstawiamy na 5 minut.

Dodajemy żółtka i posiekaną czekoladę.

Ubijamy białka, dodajemy cukier, łączymy z masą i delikatnie mieszamy.

Smażymy w rozgrzanej gofrownicy.

Smarujemy kremem czekoladowym, układamy plastry bananów i posypujemy kakao.

Z całego serca dziękuję Organizatorom za zaproszenie oraz pomoc przy organizacji.Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Dziękuję również marce UNOLD, z którą jak wiecie już nie raz miałam okazję współpracować i która teraz podarowała nam genialną gofrownicę do wypiekania pysznych gofrów na warsztatach.

Gofrownicę przetestowałam już kilka razy w domu – z ręką na sercu stwierdzam, że jest to jedna z lepszych gofrownic z jaką miałam do czynienia.

Szybko się nagrzewa, ma regulację temperatury, błyskawicznie wypieka gofry.

Jeśli szukacie dobrej jakości gofrownicy w idealnej cenie to z całą pewnością polecam ten model

( UNOLD 48266 )

Autor zdjęć: Andrzej Janikowski / Muzeum Historyczne Miasta Krakowa

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress