Uwielbiam kiedy w Krakowie się DZIEJE!
Dzieje coś fajnego, w czym mam okazję wziąć udział i co związane jest w moją pasją!
21 lipca jak na skrzydłach popędziłam na krakowski rynek, gdzie w Pałacu Krzysztofory – Muzeum Krakowa odbywało się wielkie święto.
“Imieniny św.Krzysztofa – Kawiarniany Smak Krakowa” to całodniowe wydarzenie związane właśnie z imieninami Krzysztofa.
W tym roku organizatorzy postanowili zagłębić się w świat kawiarni, które są ważnym elementem kulinarnego pejzażu Krakowa, który uzyskał tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej.
W programie znalazły się zarówno atrakcje dla dzieci ( i w tym ja maczałam palce! ), ale też atrakcje dla dorosłych ( m.in. spotkania z wybitnymi krakowskimi dziennikarzami oraz historykami, a także wieczorny koncert ).
Jak wiecie ja uwielbiam gotować razem z dziećmi, dlatego też kiedy padła propozycja od organizatorów – nie zastanawiałam się ani chwili!
W warsztatach wzięły udział dzieci, które pewnie dopiero planują zacząć swoją przygodę z pichceniem, ale te takie, które pierwsze kroki mają już za sobą.
Przygotowaliśmy razem przepyszne gofry w kilku rodzajach ( PRZEPISY ZNAJDZIECIE PONIŻEJ! )
Było zdrowo i troszkę mniej zdrowo!
Było słodko i było sezonowo – czyli tak jak kocham najbardziej!
Przy robieniu gofrów śmiechu, krzyku i zabawy było co niemiara!
A umorusane na koniec w czekoladzie buzie świadczyły chyba o tym, że smakowało!
Zobaczcie zdjęcia!
PRZEPISY NA WARSZTATOWE GOFRY
GOFRY WANILIOWE Z OWOCAMI
– Mąka pszenna – 280 g / 2 szkl
– Mleko 3,2% – 2 szkl
– Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– Cukier – 2 łyżki
– Olej – 1/3 szkl
– Jajko – 2 szt
– Sól – 1 szczypta
DODATKOWO: mascarpone, cukier puder, wanilia + owoce
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
Dodajemy mleko, olej i żółtka – mieszamy dokładnie.
Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Wylewamy na bardzo gorącą gofrownicę i pieczemy na złoto.
Podajemy z mascarpone utartym z wanilią i cukrem oraz świeżymi owocami.
GOFRY CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM I BANANAMI
– Mąka pszenna – 3 szkl / 400 g
– Kakao – 4 pełne łyżki / 80 g
– Czekolada mleczna – 2 tabliczki
– Cukier – 6 łyżek
– Jajka – 6 szt
– Olej – 120 g / 0,5 szkl
– Maślanka – 500 ml
– Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
– Proszek do pieczenia – łyżeczka
– Sól – 1 szczypta
DODATKOWO: krem czekoladowy + banany
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Dodajemy maślankę oraz olej – mieszamy, odstawiamy na 5 minut.
Dodajemy żółtka i posiekaną czekoladę.
Ubijamy białka, dodajemy cukier, łączymy z masą i delikatnie mieszamy.
Smażymy w rozgrzanej gofrownicy.
Smarujemy kremem czekoladowym, układamy plastry bananów i posypujemy kakao.
Z całego serca dziękuję Organizatorom za zaproszenie oraz pomoc przy organizacji.
Dziękuję również marce UNOLD, z którą jak wiecie już nie raz miałam okazję współpracować i która teraz podarowała nam genialną gofrownicę do wypiekania pysznych gofrów na warsztatach.
Gofrownicę przetestowałam już kilka razy w domu – z ręką na sercu stwierdzam, że jest to jedna z lepszych gofrownic z jaką miałam do czynienia.
Szybko się nagrzewa, ma regulację temperatury, błyskawicznie wypieka gofry.
Jeśli szukacie dobrej jakości gofrownicy w idealnej cenie to z całą pewnością polecam ten model
( UNOLD 48266 )
Autor zdjęć: Andrzej Janikowski / Muzeum Historyczne Miasta Krakowa
No Comments