Od kiedy wróciłam ze szpitala zdecydowanie częściej sięgam po zdrowe rzeczy ograniczając przy tym słodycze!
I wiecie co?!
Wcale nie jest mi z tym źle!
Wręcz przeciwnie!
Świeże ryby, delikatne duszone lub grillowe mięso, warzywa na parze, ryż , kasze, pełnoziarniste makarony częściej pojawiają się w mojej lodówce i kuchennych szafkach!
Dziś, zainspirowana konkursem Grilluj z Tao Tao przygotowałam dla Was przepis na fantastyczną michę pełną dobroci – SALMON BOWL.
Micha wypełniona soczystym, marynowanym i grillowanym łososiem, kaszą bulgur, 2 rodzajami ryżu i świeżymi warzywami jest fantastycznym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. imprezę ze znajomymi!
Gwarantuję, że każdy z przyjemnością opróżni taką michę do zera!
Polecam!
Spróbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
* świeży łosoś
* Sos z Limonką, kolendrą i chili Tao Tao
* Sos Teryiaki Tao Tao
* ryż dziki
* ryż czerwony
* kasza bulgur
* kolorowe papryki ( czerwona, żółta, zielona )
* jajka
* czosnek
* świeża chili
* limonka
* cebula dymka
* roszponka
* kiełki
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do miski wlewamy 3 łyżki Sosu z limonką, kolendrą i chili Tao Tao oraz 3 łyżki Sosu teryiaki Tao Tao.
Dodajemy zmiażdżone 2 ząbki czosnku, odrobinę świeżej chili, plaster limonki, szczyptę soli i szczyptę pieprzu.
Marynujemy – im dłużej, tym smak będzie intensywniejszy.
Grillować możemy zarówno na grillu klasycznym węglowym ( wtedy robimy to na tackach ) lub tak jak ja możecie użyć grilla elektrycznego – u mnie jest to specjalny azjatycki grill Tom Yang.
Taki grill natłuszczamy niewielką ilością dobrej jakości oliwy.
Z boku grillujemy pokrojone w paseczki kolorowe papryki, a u góry nasze ryby oraz kawałki czosnku, które nadają wspaniały aromat.
W małych naczyniach podtrzymuję sobie tez ugotowany już ryż w cieple.
Podajemy na świeżo i na gorąco!
W każdej misce 2 rodzaje ryżu, kasza bulgur, świeży łosoś, jajko ugotowane na miękko oraz świeże warzywa – kolorowe papryki, roszponka i świeże kiełki.
Gorąco polecam!
Będziecie zachwyceni!
No Comments