Nie wiem jak Wy, ale ja co roku nie mogę doczekać się sezonu jagodowo-borówkowego.
Pyszne ciasta drożdżowe z jagodami, ciasta ucierane, serniki, tarty, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki!
Dziś właśnie na jagodzianki mam dla Was idealny przepis!
Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką jest czymś, co skusi każdego!
To najlepszy przepis na jagodzianki!
Koniecznie spróbujcie, a totalnie się w nich zakochacie i nie będziecie już chcieli innego przepisu!
Gwarantuję!
SKŁADNIKI:
(8-10 szt )
CIASTO DROŻDŻOWE:
* mąka pszenna – 550 g
* świeże drożdże – 30
* mleko 3,2% – 250 m
* masło min. 82% – 100 g
* jajko L – 2 szt
* cukier – 4 łyżki
KRUSZONKA:
* mąka krupczatka – 200 g
* cukier drobny – 50 g
* miękkie masło – 100 g
DODATKOWO:
* borówki / jagody + cukier + mąka ziemniaczana – minimum 500 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUSZONKA:
Składniki mieszamy, rozcieramy w palcach, chłodzimy.
OWOCE:
Borówki/jagody zasypujemy cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej.
Mieszamy.
CIASTO DROŻDŻOWE:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajka – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, delikatnie zagniatamy, urywamy po kawałku i rozpłaszczamy w dłoniach.
Na środek każdego placuszka układamy borówki/jagody ( nie żałujemy! )- możemy to zrobić na kubku.
Zawijamy bułeczkę, sklejamy, układamy łączeniem do spodu, odstawiamy do ponownego podrośnięcia ( 20 minut ).
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką, pieczemy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.
Smacznego!
7 komentarzy
Daria
5 lipca 2021 at 18:16Od rana się z nie zabrałam i właśnie jestem po pierwszej, cieplutkiej, najlepszej jagodziance jaką jadłam! Świetny przepis! Zapisuję!
❤️❤️
Ostra na Słodko
5 lipca 2021 at 18:22Ależ cudownie to czytać! Smacznego <3
Monika
24 lipca 2021 at 12:17Najlepsze
Sandra
4 sierpnia 2021 at 10:23Ile sztuk wychodzi z tego przepisu ? 😊
Ostra na Słodko
4 sierpnia 2021 at 11:48Jest informacja w przepisie :)
B.
23 lipca 2023 at 09:36Można użyć jagód mrożonych?
Polecam. Kilka wskazówek.
19 sierpnia 2023 at 12:03Od kilku lat stosuje ten przepis. U mnie drożdże wkruszam i rozrabiam w litrowym wiaderku z 1/4 szkl. Ciepłego mleka, łyżką cukru i łyżka mąki. Odstawiam do wyrośnięcia ok. 20-25min i zabieram się za ciasto.
Uwagi do ciasta: używam mąkę babuni 650 (z tortowej mi nie wychodziło) wyrośnięte ciasto przerabiam, tworzę z niego wałek i ponownie zostawiam do wyrośnięcia (bez tego etapu było za mało ciasta i nie szło robić). Następnie odkrawam kawałek i formuje, rozciągam w miseczce, wsypuję jagody i zaklejamy. Jest to fajny sposób.
Jagody: świeże jagody z cukrem i kartoflanka zmieszać bezpośrednio przed klejeniem drożdżówki (jak zrobisz wcześniej to zrobi się ciapa). Dobrym sposobem jest cześć jagód w garnku doprowadzić do zagotowania, następnie zagęścić łyżka kartoflanki wymieszanej w 1/4 szkl zimnej wody. Zrobi się dżem i wtedy resztę jagód wymieszać zgodnie z przepisem z kartoflanką i cukrem, dosypać do tych w garnku i delikatnie wymieszać. Skutek. Obkleją się i nie będą wypuszczać soku na blachę w trakcie pieczenia. Pozdrawiam