Jagodzianki z kruszonką – najlepszy przepis na jagodzianki!

Nie wiem jak Wy, ale ja co roku nie mogę doczekać się sezonu jagodowo-borówkowego.

Pyszne ciasta drożdżowe z jagodami, ciasta ucierane, serniki, tarty, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki!

Dziś właśnie na jagodzianki mam dla Was idealny przepis!

Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką jest czymś, co skusi każdego!

To najlepszy przepis na jagodzianki!

Koniecznie spróbujcie, a totalnie się w nich zakochacie i nie będziecie już chcieli innego przepisu!

Gwarantuję!

SKŁADNIKI:

(8-10 szt )

CIASTO DROŻDŻOWE:

* mąka pszenna – 550 g

* świeże drożdże – 30

* mleko 3,2% – 250 m

* masło min. 82% – 100 g

* jajko L – 2 szt

* cukier – 4 łyżki

KRUSZONKA:

* mąka krupczatka – 200 g

* cukier drobny – 50 g

* miękkie masło – 100 g

DODATKOWO:

* borówki / jagody + cukier + mąka ziemniaczana – minimum 500 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUSZONKA:

Składniki mieszamy, rozcieramy w palcach, chłodzimy.

OWOCE:

Borówki/jagody zasypujemy cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej.

Mieszamy.

CIASTO DROŻDŻOWE:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajka – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, delikatnie zagniatamy, urywamy po kawałku i rozpłaszczamy w dłoniach.

Na środek każdego placuszka układamy borówki/jagody ( nie żałujemy! )- możemy to zrobić na kubku.

Zawijamy bułeczkę, sklejamy, układamy łączeniem do spodu, odstawiamy do ponownego podrośnięcia ( 20 minut ).

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką, pieczemy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.

Smacznego!

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Daria
    5 lipca 2021 at 18:16

    Od rana się z nie zabrałam i właśnie jestem po pierwszej, cieplutkiej, najlepszej jagodziance jaką jadłam! Świetny przepis! Zapisuję!
    ❤️❤️

  • Reply
    Sandra
    4 sierpnia 2021 at 10:23

    Ile sztuk wychodzi z tego przepisu ? 😊

  • Reply
    B.
    23 lipca 2023 at 09:36

    Można użyć jagód mrożonych?

  • Reply
    Polecam. Kilka wskazówek.
    19 sierpnia 2023 at 12:03

    Od kilku lat stosuje ten przepis. U mnie drożdże wkruszam i rozrabiam w litrowym wiaderku z 1/4 szkl. Ciepłego mleka, łyżką cukru i łyżka mąki. Odstawiam do wyrośnięcia ok. 20-25min i zabieram się za ciasto.
    Uwagi do ciasta: używam mąkę babuni 650 (z tortowej mi nie wychodziło) wyrośnięte ciasto przerabiam, tworzę z niego wałek i ponownie zostawiam do wyrośnięcia (bez tego etapu było za mało ciasta i nie szło robić). Następnie odkrawam kawałek i formuje, rozciągam w miseczce, wsypuję jagody i zaklejamy. Jest to fajny sposób.
    Jagody: świeże jagody z cukrem i kartoflanka zmieszać bezpośrednio przed klejeniem drożdżówki (jak zrobisz wcześniej to zrobi się ciapa). Dobrym sposobem jest cześć jagód w garnku doprowadzić do zagotowania, następnie zagęścić łyżka kartoflanki wymieszanej w 1/4 szkl zimnej wody. Zrobi się dżem i wtedy resztę jagód wymieszać zgodnie z przepisem z kartoflanką i cukrem, dosypać do tych w garnku i delikatnie wymieszać. Skutek. Obkleją się i nie będą wypuszczać soku na blachę w trakcie pieczenia. Pozdrawiam

  • Skomentuj Ostra na Słodko Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress