Bardzo często piszecie do mnie wiadomości z prośbą o przygotowanie większej ilości przepisów bezglutenowych do mojego bezglutenowego działu na blogu ( tutaj ).
I ja tą prośbę spełniam!
Dziś razem z marką Schär – znanym producentem produktów bezglutenowych przygotowałam dla Was przepis na pyszne naleśniki.
Klasyczne, bezglutenowe naleśniki, które możecie jeść zarówno w wersji na słodko, jak i na słono.
Ja przygotowałam je dziś ze śliwkami, na które mamy sezon.
Smakowały obłędnie takie oblane śliwkowo-karmelowym sosem!
Idealny pomysł zarówno na leniwe śniadanie, jak i słodki obiad albo nawet deser.
Dla mnie naleśniki są pomysłem na każdą okazję!
A dla Was?
Ps. Wykorzystałam do nich mąkę Mehl Farine – mąkę uniwersalną do wszechstronnego użytku w kuchni.
Jest to idealny przepis na klasyczne bezglutenowe naleśniki!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 4-5 naleśników )
* mąka bezglutenowa Mehl Farine Schär – 110 g
* jajko L – 2 szt
* masło roztopione min. 82% – 3 łyżki
* mleko 3,2% – 300 ml
* olej do smażenia
+ śliwki, cukier, cynamon
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy ( jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt gęste – dodajemy mleka ).
Patelnię natłuszczamy.
Smażymy na złoto z 2 stron jak klasyczne naleśniki.
Podajemy z przesmażonymi na cukrze śliwkami z odrobiną cynamonu i cukrem pudrem.
Smacznego!
Ps. pamiętajcie, że mąki bezglutenowe zachowuję się inaczej niż mąki z dodatkiem glutenu, inaczej chłoną płyny, mają inną elastyczność po przyrządzeniu.
Ale absolutnie nie należy się ich bać!
Marka Schär ma w ofercie kilka różnych rodzajów mąki bezglutenowej i dobierając odpowiednią już żaden wypiek nie będzie nam straszny!
Przepis powstał we współpracy z marką Schär
No Comments