BEZGLUTENOWE DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI – najlepsze!

Seria bezglutenowych przepisów robi na blogu prawdziwą furorę!

Bezglutenowe naleśniki, bezglutenowe ciasteczka, bezglutenowe ciasta i tak jak dziś – bezglutenowe drożdżówki!

To coś, co w ostatnim czasie podbija nie tylko Wasze serducha, ale i zachwyca podniebienia!

Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, bezglutenowe drożdżówki ze śliwkami, na które mamy sezon.

Gdy sezon się skończy, śliwki śmiało możemy zastąpić innymi, ulubionymi owocami!

Drożdżówki są delikatne i miękkie.

Mają troszkę inną strukturę niż klasyczne drożdżówki, ale są bardzo delikatne i miękkie – z całą pewnością Was zachwycą!

Pamiętajcie, że mąki bezglutenowe zachowują się inaczej, niż te z glutenem – nie należy jednak się ich absolutnie obawiać!

Trzeba tylko okiełznać produkty, a później możecie już szaleć do woli z przepisami!

 Duży wybór produktów Schär powoli Wam na takie szaleństwo w kuchni!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

* MIX B Schär – 500 g

* miękkie masło – 40 g

* mleko 3,2% – 300 ml

* cukier – 50 g

* sól – 1 płaska łyżeczka

* jajka – 2 szt

* świeże drożdże – 20 g

* śliwki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pokruszone drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy przesiany MIX B, sól, cukier, miękkie masło oraz jajka – wszystko razem wyrabiamy kilka minut za pomocą miksera.

Podsypujemy delikatnie, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.

Po godzinie urywamy po kawałku i formujemy wałki.

Składamy po 2 i zaplatamy wokół siebie tworząc ” wianek”.

Układamy pokrojone śliwki, posypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut,

Pieczemy ok. 20 minut w 180C.

Smacznego!

Ps. polecam zjadać drożdżówki natychmiast póki ciepłe!

PRZEPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ Schär.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress