Seria bezglutenowych przepisów robi na blogu prawdziwą furorę!
Bezglutenowe naleśniki, bezglutenowe ciasteczka, bezglutenowe ciasta i tak jak dziś – bezglutenowe drożdżówki!
To coś, co w ostatnim czasie podbija nie tylko Wasze serducha, ale i zachwyca podniebienia!
Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, bezglutenowe drożdżówki ze śliwkami, na które mamy sezon.
Gdy sezon się skończy, śliwki śmiało możemy zastąpić innymi, ulubionymi owocami!
Drożdżówki są delikatne i miękkie.
Mają troszkę inną strukturę niż klasyczne drożdżówki, ale są bardzo delikatne i miękkie – z całą pewnością Was zachwycą!
Pamiętajcie, że mąki bezglutenowe zachowują się inaczej, niż te z glutenem – nie należy jednak się ich absolutnie obawiać!
Trzeba tylko okiełznać produkty, a później możecie już szaleć do woli z przepisami!
Duży wybór produktów Schär powoli Wam na takie szaleństwo w kuchni!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* MIX B Schär – 500 g
* miękkie masło – 40 g
* mleko 3,2% – 300 ml
* cukier – 50 g
* sól – 1 płaska łyżeczka
* jajka – 2 szt
* świeże drożdże – 20 g
* śliwki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pokruszone drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy przesiany MIX B, sól, cukier, miękkie masło oraz jajka – wszystko razem wyrabiamy kilka minut za pomocą miksera.
Podsypujemy delikatnie, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
Po godzinie urywamy po kawałku i formujemy wałki.
Składamy po 2 i zaplatamy wokół siebie tworząc ” wianek”.
Układamy pokrojone śliwki, posypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut,
Pieczemy ok. 20 minut w 180C.
Smacznego!
Ps. polecam zjadać drożdżówki natychmiast póki ciepłe!
PRZEPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ Schär.
No Comments