Ależ mnie cieszy, że tak uwielbiacie tą bezglutenową serię na blogu!
Mam głowę wypełnioną nowymi pomysłami po brzegi, także z całą pewnością pojawiać się tu będą dla Was często nowe, bezglutenowe smakołyki!
Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszne, bezglutenowe ciasto kakaowe z borówkami.
Wykorzystałam do niego Mix C Mix Pâtisserie Schär – mix przeznaczony w szczególności do wypieku ciast i ciasteczek.
Ciasto wyszło lekkie, puszyste i niesamowicie delikatne.
Smakiem przypomina ulubionego murzynka z dziecięcych lat.
Ja dodałam do niego borówki – Wy śmiało możecie pokusić się o inne ulubione owoce.
Polecam!
To najlepsze kakaowe ciasto bezglutenowe jakie jadłam!
Ps. w pracy zrobiło furorę!
SKŁADNIKI:
( keksówka 20 cm )
* Mix C Mix Pâtisserie Schär – 200 g
* jajko L – 2 szt
* cukier drobny – 150 g
* proszek do pieczenia b.g. – 2 łyżeczki
* sól – 1 szczypta
* masło min.82% – 80 g
* mleko – 100 ml
* kakao – 2 łyżki
+ borówki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem na puch.
Dodajemy Mix C Mix Pâtisserie Schär , szczyptę soli i proszek do pieczenia, krótko ucieramy.
Wlewamy roztopione, schłodzone masło zmieszane z mlekiem oraz kakao – ucieramy krótko na gładką masę.
Wylewamy do foremki wyłożonej papierem, posypujemy owocami, pieczemy ok. 40-45 minut w 170C z termoobiegiem ( do suchego patyczka ).
Smacznego!
PRZEPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ Schär.
No Comments