Nie ma co się oszukiwać – za oknem już prawdziwa, coraz zimniejsza ( niestety! ) jesień!
Ja, jak dobrze wiecie jestem osobą zdecydowanie ciepłolubną, dlatego też z utęsknieniem wypatruję mojej kolejnej wyprawy w miejsce, gdzie jest zdecydowane cieplej niż u nas!
Plany już co prawda są, ale jeszcze nie mogę nic zdradzić!
Dawniej ze swoich podróży przywoziłam kompletnie niepotrzebne nikomu pamiątki, które tylko później kurzyły się na melbach – dziś do tych wakacyjnych zakupów podchodzę zdecydowanie bardziej świadomie.
3 rzeczy przywożę zawsze – magnesy dla mamy, breloczki do kluczy i sznurkowe bransoletki ze wzorem charakterystycznym dla danego kraju.
Ale to nie wszystko!
Kocham na targach, bazarach, arabskich sukach czy też w sklepikach z rzeczami hand made wyszukiwać przeróżne perełki.
Przyprawy z krajów arabskich nigdzie nie mają tego samego smaku i aromatu jak tam!
Będąc pół roku temu na Synaju przywiozłam aromatyczne herbaty, suszone pachnące zioła i cynamon.
Nie wiem czy wiecie, ale cynamon jest bardzo popularną przyprawą w krajach Bliskiego Wschodu, a w Starożytnym Egipcie był używany również do celów leczniczych.
W dzisiejszym przepisie połączę naszą tradycyjną polską kuchnię ze smakami Bliskiego Wschodu.
Przepyszne pierogi NOWE z serem twarogowym KONSPOL ( klejone na wzór azjatyckich pierożków i zrobione z ultracienkiego ciasta! ) połączyłam z karmelizowaną na kokosowym cukrze dynią z cynamonem i kwaśną Śmietaną.
To połączenie to prawdziwe niebo w gębie!
Smak, któremu nikt się nie oprze i każdy zdecydowanie chętnie sięgnie po dokładkę!
Spróbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
* pierogi NOWE z serem twarogowym KONSPOL
* dynia np. hakkaido
* cukier kokosowy ( lub brązowy cukier )
* cynamon ( laska oraz mielony )
* kwaśna, gęsta śmietana
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pierogi KONSPOL można przygotować na 2 sposoby!
Tradycyjny: gotując we wrzątku kilka minut.
Mniej tradycyjny: na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, podsmażamy pierożki, zalewamy wodą i dusimy ok. 4 minuty.
Ja wybrałam ten drugi sposób, gdyż uwielbiam chrupiącą skórkę!
Dynię kroimy w kosteczkę.
Na patelni roztapiamy cukier z odrobiną wody, dodajemy dynię oraz laskę cynamonu i dusimy do miękkości.
Podałam na gorąco z kwaśną śmietaną i odrobiną cynamonu.
To był raj!
Spróbujcie!
Polecam!
Ps. w ofercie marki KONSPOL są nie tylko pierogi z twarogiem, które dziś pokazuję.
Znajdziecie jeszcze takie z serem twarogowym i jagodami, kaszą z mięsem i kaszą gryczaną, z mięsem i pieczarkami oraz fantastyczne pierożki a’la chinkali.
Więcej zobaczycie na facebookowym profilu marki KONSPOL!
Zapraszam!
WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ KONSPOL
No Comments