Dobrze wiem, że uwielbiacie takie proste i szybkie ciasta ucierane.
Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasto, które przygotowała dla mnie mama w dniu mojego przylotu z Hiszpanii.
Niesamowicie puszyste i delikatne z soczystymi śliwkami.
Idealne na każdą porę roku, bo śmiało można przygotować je zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami.
Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem!
Łatwe, szybkie, pyszne, tanie!
Do zrobienia w godzinkę!
Idealne dla niezapowiedzianych gości!
Spróbujcie!
Ps. jeśli nie lubicie śliwek ciasto możecie przygotować z innymi owocami – maliny, wiśnie czy truskawki będą tutaj również świetną propozycją!
SKŁADNIKI:
( 24X30 )
* mąka pszenna – 3 szkl
* olej – 1 szkl
* jajko – 4 szt
* gazowana woda – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
* cukier – 1,5 szkl
* kakao – 2 łyżki
* śliwki – ok. 300 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ucieramy z cukrem.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wodę i olej. Dzielimy na 2 części.
Jedną część zostawiamy jasną, do drugiej dodajemy kakao.
Na blachę wyłożoną papierem na zmianę nakładamy jasne i ciemne ciasto tworząc ozdobną mozaikę.
Układamy śliwki.
Pieczemy ok. 50 minut w 180C.
Smacznego!
No Comments