ŁACIATEK ZE ŚLIWKAMI – pyszne ciasto ucierane!

Dobrze wiem, że uwielbiacie takie proste i szybkie ciasta ucierane.

Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasto, które przygotowała dla mnie mama w dniu mojego przylotu z Hiszpanii.

Niesamowicie puszyste i delikatne z soczystymi śliwkami.

Idealne na każdą porę roku, bo śmiało można przygotować je zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami.

Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem!

Łatwe, szybkie, pyszne, tanie!

Do zrobienia w godzinkę!

Idealne dla niezapowiedzianych gości!

Spróbujcie!

Ps. jeśli nie lubicie śliwek ciasto możecie przygotować z innymi owocami – maliny, wiśnie czy truskawki będą tutaj również świetną propozycją!

SKŁADNIKI:

( 24X30 )

* mąka pszenna – 3 szkl

* olej – 1 szkl

* jajko – 4 szt

* gazowana woda – 1 szkl

* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

* cukier – 1,5 szkl

* kakao – 2 łyżki

* śliwki – ok. 300 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ucieramy z cukrem.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wodę i olej. Dzielimy na 2 części.

Jedną część zostawiamy jasną, do drugiej dodajemy kakao.

Na blachę wyłożoną papierem na zmianę nakładamy jasne i ciemne ciasto tworząc ozdobną mozaikę.

Układamy śliwki.

Pieczemy ok. 50 minut w 180C.

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress