Dział bezglutenowych przepisów na blogu niesamowicie się rozrasta!
I dziś kolejny, słodki przepis tam dołączył.
Razem z moją ulubioną marką Schär przygotowałam dla Was przepis na pyszne bezglutenowe ciasto o smaku bounty – czyli połączenie kokosu i czekolady.
Brzmi smakowicie, prawda?
Do jego przygotowania użyłam mąki bezglutenowej Mehl Farine Schär – jest to bezglutenowy mix do uniwersalnego użytku w kuchni.
Świetnie spisałby się tu również znany już Wam Mix C.
Ciasto jest puszyste i delikatne!
Nie zawiera glutenu, przez co jest bardziej kruszące się niż klasyczne, ucierane ciasta glutenowe – co jednak absolutnie nie odejmuje mu uroku.
Czekoladę możecie dodać również do środka jeśli macie ochotę – pamiętajcie tylko, by nie przesadzić z ilością, bo będzie opadać na dno ciasta.
Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka bezglutenowa Mehl Farine Schär – 200 g
* jajko L – 2 szt
* cukier drobny – 160 g
* proszek do pieczenia b.g – 2 łyżeczki
* masło min. 82% – 70 g
* sól – 1 szczypta
* mleko tłuste – 100 ml
* wiórki kokosowe lub płatki kokosa
* gorzka czekolada
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubijamy z cukrem.
Dodajemy mąkę bezglutenową Mehl Farine Schär przesiana z proszkiem do pieczenia i szczyptą woli.
Wlewamy roztopione masło zmieszane z mlekiem – wszystko razem krótko ale dokładnie miksujemy,
Dodajemy płatki kokosa.
Wylewamy na blachę, posypujemy posiekana czekoladą.
Pieczemy do suchego patyczka – ok. 60 minut w 180C.
Smacznego!
Ps. wśród produktów Schär znajdziecie mnóstwo fajnych rzeczy, które w kuchni pozwolą Was stworzyć przysmaki jak z najlepszej piekarniki u cukierni.
Nie bójcie się próbować i kombinować!
Zaglądnijcie i zobaczcie co jeszcze znajdziecie w ofercie : https://www.schaer.com/pl-pl/po/bezglutenowe-produkty
No Comments